MC denuncia que la medicina sense metges "avança a marxes forçades"

CAP Guardiola de Berguedà

Metges de Catalunya (MC) alerta que la política de substitució del personal facultatiu per altres grups professionals amb formació no mèdica "avança a marxes forçades". Segons el sindicat, el darrer exemple d’aquesta estratègia es pot veure als punts d’atenció continuada (PAC) del Bagès i el Berguedà, que ofereixen serveis d’assistència urgent sense la figura d’un metge o metgessa, tal com ha recollit una informació publicada pel diari Regió 7 i ha confirmat MC a través dels seus representants a les dues comarques.

En concret, els PAC de Sant Vicenç de Castellet i Guardiola de Berguedà prescindeixen habitualment de la presència de facultatius i focalitzen l’atenció en el personal d’infermeria, que indueix les prescripcions farmacològiques a metges d’altres dispositius que no han visitat els pacients. L’Institut Català de la Salut (ICS), responsable d’ambdós centres, ha confirmat aquesta pràctica pel dèficit de professionals mèdics al territori i ha assegurat que el sistema s’organitza per donar resposta a les necessitats assistencials de la població "perquè cap ciutadà quedi desatès".

Per a la vicepresidenta de MC, Ana Roca, aquesta situació "no és excepcional ni temporal", sinó que obeeix a una política d’assimilació de competències entre diferents estaments sanitaris per "minimitzar la plantilla de facultatius", especialment en els àmbits assistencials d’atenció primària. En aquest sentit, Roca assegura que, davant la manca de voluntat de millora de les condicions laborals i retributives per captar i retenir el personal mèdic, l’Administració fa una "aposta arriscada" situant professionals "sense la formació adequada, sense les competències i sense la cobertura legal necessària per atendre urgències, determinar diagnòstics clínics i prescriure tractaments". 

La responsable sindical remarca que, conforme a la legislació vigent, el personal facultatiu és el responsable jurídic últim de les actuacions, "encara que les delegui a un altre professional". Per tant, en cas d’error o negligència, "la justícia demanarà responsabilitats al dipositari legal de les competències i a l’entitat encarregada d’organitzar l’assistència, i això també ho sap l’ICS".

Així les coses, substituir els metges per altres perfils professionals "estalvia costos econòmics, però eleva els costos socials, en forma d’inseguretat clínica per als pacients i pèrdua de qualitat assistencial", afirma Roca.

Per aquest motiu, MC avisa que fiscalitzarà i valorarà possibles accions jurídiques davant les actuacions que contravinguin la llei d'ordenació de les professions sanitàries (LOPS) i suposin una usurpació de les competències mèdiques. "Els facultatius no són els únics professionals necessaris per a la prestació dels serveis de salut, però encara són el pal de paller de l’acte mèdic, els líders dels equips i els referents de la població", assevera l’organització.