MC dona suport als MIR i reclama a Sanitat que retiri el sistema d’assignació automàtica de places

Minesteri de Sanitat

Metges de Catalunya (MC) es posiciona al costat dels residents que s’estan mobilitzant contra el nou sistema d’assignació automàtica de places que ha imposat el Ministeri de Sanitat. El sindicat considera que aquest sistema 100% telemàtic penalitza la llibertat d’elecció dels MIR i pot deixar milers de llocs vacants davant les previsibles renúncies a les places afegides com a pla B en el llistat de preferències dels opositors. L’organització demana al ministeri que rectifiqui i recuperi la presencialitat del procés i la possibilitat que els futurs residents escullin la seva destinació "a temps real".

El canvi del mètode d’assignació de places decretat per Sanitat implica que els MIR i la resta de professionals del sistema de formació sanitària especialitzada hagin d’inscriure telemàticament les seves preferències en funció del nombre de places disponibles i l’ordre de posició determinat per la nota obtinguda en l’examen MIR. Tal com explica, Àlex Mayer, R4 de Medicina Interna i delegat de MC a la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, en un article publicat al bloc del sindicat, aquest fet comportarà que cada opositor "haurà d’elaborar una llista de preferències amb tantes opcions com candidats tingui per davant". A més de la quantitat de destinacions cal tenir en compte la dificultat de la tria, "en la qual es creuen especialitats i unitats docents de tot l’Estat", adverteix.

Aquesta selecció a priori de les places suprimeix l’elecció en directe o a temps real que permet variar la tria conforme els opositors millors situats van ocupant les places. Amb el sistema d’adjudicació tradicional, el nombre d'especialitats que segueixen vacants un cop finalitzada la jornada facilita que la resta de candidats coneguin el nombre de places disponibles per a la següent jornada d’assignacions. Ara, amb el nou sistema d’elecció, es pot multiplicar la quantitat de places abandonades, segons avisa Mayer, ja que els opositors inclouran plans B en les llistes prèviament elaborades. Aquestes opcions "per si de cas" també s’assignaran de manera automàtica i, en cas de ser rebutjades, quedaran vacants.

A la falta de transparència del procediment, el representant dels MIR i un dels líders de la històrica vaga de residents de la tardor passada, hi afegeix les dificultats per triar els diferents itineraris d’algunes especialitats i els problemes d’inseguretat que generen les freqüents incidències tècniques de la plataforma informàtica del Ministeri de Sanitat.

Per tot això, MC comparteix el rebuig majoritari que ha generat el nou sistema d’elecció de places i reclama la seva rectificació.