MC eleva a la GAIP la seva petició sobre l'activitat privada que es realitza als centres finançats pel CatSalut

Pàgina web de la GAIP

El passat 12 de juny, Metges de Catalunya (MC) va adreçar una petició a la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària, depenent del Departament de Salut, en què sol·licitava informació respecte als centres del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) concertats amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) que, a més de l’activitat pública, ofereixen serveis privats, ja sigui per la via del pagament directe o a través de companyies asseguradores. Transcorregut més d’un mes des del registre de la petició, el sindicat no ha obtingut cap mena de resposta i, per aquest motiu, davant el silenci de l’Administració, ha elevat la consulta demanant empara a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP).

A l’escrit, adreçat a la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Clara Pareja, l’organització demana conèixer les condicions en les quals les empreses sanitàries amb activitat pública contractada pel CatSalut poden oferir una doble via assistencial (pública i privada). A més, pregunta com es regula l’activitat dels professionals que presten serveis en aquests centres perquè sigui conforme a la legislació en matèria d'incompatibilitats i a la normativa de la Seguretat Social relativa a les cotitzacions de les hores extraordinàries.

El secretari general de MC, Xavier Lleonart, signant de la petició, argumenta que la barreja d’activitat pública i privada —sense delimitar les condicions en què es presta una i altra— és cada vegada més notòria en alguns centres. “Es desplaça activitat pública per prestar assistència privada i això genera iniquitats”, afirma el responsable sindical. Així mateix, apunta que es podrien estar cometent “irregularitats contractuals” amb els treballadors d’aquestes entitats, destinant-los a fer serveis privats durant l’horari laboral en què haurien d’estar prestant assistència sanitària de cobertura pública.

Per a MC és “inadmissible” que, davant els problemes d’accessibilitat del sistema i les elevades llistes d’espera causades per la insuficiència de personal i recursos, hi hagi empreses, majoritàriament finançades amb fons públics, que ofereixin de manera “impúdica” alternatives d’assistència privada als pacients, fent ús, presumptament, de les instal·lacions, equipaments i personal que prioritàriament s’han de destinar a l’activitat contractada pel CatSalut.

El sindicat roman a l’espera que la seva petició prosperi i la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària, en l’exercici de les seves competències, lliuri la informació per garantir que el pressupost de Salut “no pateix desviacions orientades a l’ànim de lucre”.