MC es capbussa a la ‘marea blanca’ de Barcelona contra la privatització i les retallades en la sanitat pública

Una ‘marea blanca’ de 50.000 persones ha recorregut aquest diumenge el centre de Barcelona en defensa de la sanitat pública i contra la privatització del sistema sanitari català. Metges de Catalunya (MC) i els sindicats que formen part de la Plataforma Sindical Unitària (SATSE, CATAC-IAC, CSIF, USOC, USAE, SAC, CSC, STAJ, ASPEC, GESTHA, ANPE, UGT i CCOO), junt amb la Plataforma pel Dret a la Salut, han encapçalat una manifestació que ha omplert la Via Laietana de professionals i usuaris sota el lema “En defensa de la sanitat pública, ni privatització ni retallades”.

El secretari general de MC, Francesc Duch, ha assistit a la manifestació en representació del sindicat mèdic i ha demanat que “s’aturi el pla de privatització” i que es destinin “més recursos” a la sanitat catalana. Duch ha alertat que els professionals treballen en una situació “d’estrès i sobrecàrrega assistencial”. A més, avisa que ja s’ha arribat al límit de les retallades i que un nou ajust incidirà sobre la “precarietat de recursos” que des de fa dos anys pateix el sistema sanitari públic. Segons Duch, amb més retallades es corre el risc de “repercutir sobre la salut dels usuaris”.

Respecte al pla de Salut per privatitzar els consorcis sanitaris públics conegut a través d’informacions periodístiques, el secretari general de MC assenyala que no hi ha “cap indici” que demostri que la privatització comporti una millora en “disminució de la despesa” o “indicadors sanitaris”. Duch ha demanat al Parlament de Catalunya que es “sensibilitzi” amb la situació i “prioritzi” la sanitat en l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat per al 2013.

La manifestació ha finalitzat davant l’edifici de Correus on s’ha llegit el manifest elaborat per les organitzacions convocants. La Plataforma Sindical Unitària i la Plataforma pel Dret a la Salut reclamen un “servei de salut públic, de qualitat, d’accés universal i sense retallades”. Els representants dels treballadors i dels usuaris de la sanitat pública rebutgen el copagament i exigeixen la “reversió” del procés de privatització endegat amb l’entrada d’entitats amb ànim de lucre a la gestió sanitària.

Per evitar la degradació del sistema sanitari, que es veu “seriosament amenaçat” per la disminució del pressupost, exigeixen “incrementar els seus recursos” i dotar-lo de “plantilles suficients i amb condicions professionals i de treball dignes” per garantir “l’eficiència i la qualitat del servei”.  

Protesta estatal
La manifestació de la capital catalana se suma a l’onada de protestes que han omplert aquest diumenge els carrers de 15 ciutats de l’Estat contra les retallades i en favor de la sanitat pública. Aquestes mobilitzacions són una extensió del moviment ‘marea blanca’ sorgit a Madrid arran de les mesures de privatització aprovades per aquella comunitat autònoma.

Galeria d'imatges de la manifestació