MC es desmarca de l’acord entre el comitè d’empresa i l’Hospital Sant Rafael que preveu acomiadar 11 facultatius

Metges de Catalunya (MC) no ha signat l’acord a què han arribat el comitè d’empresa i la direcció de l’Hospital Sant Rafael de Barcelona (vinculat a la Congregació de les Germanes Hospitalàries) per a la tramitació d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que preveu l’acomiadament definitiu de 22 treballadors, 11 dels quals són facultatius.

Els representants de MC al comitè d’empresa s’han desmarcat del pacte per expressar el seu rebuig frontal a l’extinció dels contractes de personal mèdic, ja que afectarà inevitablement la qualitat assistencial i, al mateix temps, comportarà una càrrega de treball per a la resta del col·lectiu.

El sindicat acusa l’hospital de menysprear el coneixement mèdic i d’adoptar una actitud inflexible i sorda davant les propostes alternatives que ha plantejat l’organització per evitar els acomiadaments, com ara l’optimització dels processos assistencials, la introducció de protocols per disminuir les estades hospitalàries o la renegociació dels contractes amb els proveïdors i empreses de serveis.

L’acord, aprovat per la resta de sindicats representats al comitè d’empresa, també preveu un ERO temporal d’un màxim de 180 dies per a 70 treballadors del centre (amb un límit de 210 mesos d’afectació) i la suspensió de la retribució variable per objectius (DPO) durant els anys 2011 i 2012, excepte per als empleats afectats per l’expedient temporal durant més de 30 dies naturals.

Com a compensació, l’empresa retornarà en quatre terminis les quantitats descomptades des de juny de 2010 per l’aplicació de la retallada salarial del 5% i actualitzarà les nòmines d’acord amb el conveni a partir d’aquest mes d’agost.

La vigència d’aquest pacte finalitza el 31 de desembre de 2012, tot i que si es produeix alguna alteració significativa, a l’alça o a la baixa, de l’activitat del centre o de les tarifes concertades pel Servei Català de la Salut (CatSalut) el comitè d’empresa i la direcció del centre hauran de renegociar els termes de l’acord.

L’Hospital Sant Rafael té una plantilla de més de 400 treballadors i compta amb 200 llits i cinc quiròfans. L’any 2009 va fer 6.700 intervencions quirúrgiques i 49.800 visites.