MC espera que el relleu de Joaquim Casanovas al capdavant de l’ICS suposi la fi de l’etapa més “funesta” de l’empresa

Metges de Catalunya (MC) confia que l’anunci del cessament de Joaquim Casanovas com a director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) posi punt i final a l’etapa més “funesta” de l’empresa, en què el col·lectiu mèdic s’ha sentit “maltractat” i el sistema sanitari públic s’ha debilitat a causa de la disminució d’un 10% del pressupost de l’entitat.

Tot i admetre el tarannà “afable” i “cordial” de Casanovas, dues paradoxes han il·lustrat el seu “nefast” mandat al capdavant de l’ICS, segons el sindicat. D’una banda, el sou del metge s’ha reduït un 30%, malgrat que l’empresa va tancar l’exercici de 2012 amb superàvit, i de l’altra, la plantilla mèdica ha minvat progressivament, però no així els nombre de càrrecs directius.

En l’aspecte salarial, MC critica sobretot la retallada de la meitat del complement de productivitat variable per objectius (DPO), inclosa en els pressupostos de la Generalitat de 2012, que l’ICS va aplicar retroactivament sobre els incentius pactats l’any anterior. Per a l’organització, aquesta mesura ha evidenciat una falta de rigor per part de l’empresa que ha afectat la seva credibilitat i imatge davant del metge de manera “gairebé irreversible”.

Així mateix, censura la proliferació dels contractes laborals en precari, el tancament de llits hospitalaris i centres d’atenció continuada, i l’increment substancial de les llistes d’espera, durant els dos anys i mig en què Casanovas ha ocupat la gerència de l’ICS.

El sindicat també desaprova la disminució d’un 13,3% del pressupost d’atenció primària i d’un 7,7% del d’hospitals, una circumstància que ha provocat la no renovació dels equipaments clínics, “els quals pateixen un procés d’obsolescència sense precedents”, assenyala.

A més, rebutja la decisió de Casanovas de promoure l’atribució de competències mèdiques a altres professionals sanitaris per pal·liar els efectes de la retallada de plantilla, “sense un control rigorós d’aquests processos, ni uns protocols consensuats al si dels equips multidisciplinaris”, tal com ha reclamat MC amb la complicitat dels col·legis mèdics.

A banda d’això, l’organització aplaudeix la implantació creixent de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la xarxa sanitària, impulsada pel fins ara gerent de l’ICS, tot i que lamenta que no hagi atès les demandes dels metges per millorar el seu desenvolupament, com en el cas del programa informàtic e-CAP per gestionar les històries clíniques a l’atenció primària. Segons el sindicat, aquesta eina presenta deficiències importants que dificulten la tasca assistencial del metge, en lloc de facilitar-la.

Pel que fa al procés de fragmentació de l’ICS, MC lamenta l’intent de Casanovas de desenvolupar aquest projecte, ideat per l’expresident de l’entitat Josep Prat, i reitera la seva oposició a l’esmicolament de l’empresa, ja que sospita que el pla “servirà per eludir els mecanismes de control de la despesa pública”.