MC exigeix a l’ICS transparència en el procés d’estabilització de la plantilla de facultatius eventuals

Metges de Catalunya (MC) ha sol·licitat a l’Institut Català de la Salut (ICS) el calendari del procediment que va iniciar l’octubre de l’any passat per aplantillar els més de 400 facultatius d’hospital (un 13% del total de la plantilla) amb contractes eventuals concatenats, ja que, ara per ara, ni les juntes de personal ni els representants de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat han rebut les dades definitives desglossades per centres del personal afectat, tal com va assumir per escrit la directora de Recursos Humans de l’ens públic, Sara Manjón, a principis de desembre.

El sindicat ha detectat que el procediment per estabilitzar la plantilla de metges eventuals ha patit una desacceleració des de principis d’any i, per aquest motiu, ha reclamat a l’ICS que compleixi el seu compromís de transparència per tal de verificar el nomenament com a interins d’aquests professionals. Segons les previsions de l’Administració, el procés s’ha de completar a finals d’aquest mes de març.

MC va posar en marxa al maig de 2014 una campanya de denúncia per aflorar la precarietat laboral de la plantilla mèdica als centres de salut públics, que va tenir continuïtat a finals de novembre amb la presentació de dues reclamacions per convertir les places eventuals estructurals en interines, tant de l’àmbit hospitalari com d’atenció primària.

Per al sindicat, l’abús de la contractació temporal no justificada és una “pràctica fraudulenta” contrària a la legalitat vigent que “petrifica la precarietat dels professionals encarregats de garantir el dret fonamental a la salut de la ciutadania”. Aquesta actuació és “especialment greu”, segons MC, ja que és la mateixa Administració qui la protagonitza, “quan hauria de ser exemple de respecte escrupolós a la normativa que ella mateixa dicta”.

A més, l’organització assenyala que la perpetuació del personal eventual, que a la pràctica assumeix les funcions pròpies d’una plaça estructural, dóna lloc a una “doble escala salarial totalment contrària al principi d’igualtat”, tenint en compte que aquest col•lectiu no percep el complement de jornada completa, tot i fer la mateixa tasca i el mateix horari que el personal fix d’hospitals.