MC exigeix a Salut "claredat i transparència" davant l’anunci d’ajustos malgrat l’increment pressupostari

Xavi Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya

Metges de Catalunya (MC) reclama al Departament de Salut que “posi ordre” i expliqui amb “claredat i transparència” l’organització sanitària d’aquest estiu davant l’anunci de determinades gerències de l’Institut Català de la Salut (ICS) que serà necessari aplicar restriccions en personal i assistència a causa de la insuficiència pressupostària. 

En una reunió mantinguda aquest dijous amb alts càrrecs del Servei Català de la Salut (CatSalut), el sindicat ha estat informat que, tot i la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat, el Departament de Salut compta amb una despesa autoritzada per al 2024 superior a la de l’any passat. De la mateixa manera, tots els compromisos retributius derivats dels acords amb els representants dels treballadors dels sector sanitari estan  garantits, gràcies al crèdit aprovat pel Departament d’Economia i a la consolidació dels fons COVID al pressupost de Salut. 

Així les coses, les restriccions comunicades per part d’algunes gerències hospitalàries i direccions d’atenció primària de l’ICS “no es poden justificar per motius econòmics”, a parer de MC, ja que el CatSalut “nega la insuficiència pressupostària”.

Per aquest motiu, el sindicat mèdic ha exigit a Salut que aclareixi públicament i d'una forma “nítida, transparent i global” si el que s'està anunciant és real, “amb una relació de les afectacions que hi haurà a cada centre”.