Metges de Catalunya (MC) veu amb bons ulls la intenció, anunciada per la Ministra de Sanitat, Mónica Garcia, de reformar les jornades d’atenció continuada perquè desapareguin les guàrdies mèdiques de 24 hores. El sindicat coincideix amb la responsable ministerial que es tracta d’un sistema “anacrònic, perjudicial per a la salut del personal facultatiu, limitant de la conciliació” i que “tampoc garanteix una correcta qualitat assistencial”, tot i la presència ininterrompuda de professionals per a la prestació de serveis sanitaris.
Las guardias de 24 horas son un anacronismo que pone en riesgo el descanso, la conciliación y la salud mental de nuestros profesionales sanitarios.
— Mónica García (@Monica_Garcia_G) February 26, 2024
Le daremos respuesta esta legislatura.
No obstant això, MC considera “molt difícil” desmuntar un model assistencial que porta més de 50 anys aplicant-se i sobre el qual pivota tota l’organització sanitària, sense que això impliqui “una pujada salarial generalitzada i la multiplicació de la plantilla mèdica per assegurar la mateixa accessibilitat a l’atenció”. En aquest sentit, l’organització recorda que l’Administració “ha utilitzat i segueix utilitzant les guàrdies com un mecanisme xantatgista perquè els metges puguin assolir salaris mínimament dignes”. Aquest complement de sou, però, se sustenta en una “dedicació extenuant” que “esgota física i mentalment els facultatius”, amb jornades laborals que superen les 50 hores setmanals de mitjana.
Aquesta realitat se situa al llindar de la perillositat, segons un estudi presentat l’any 2021 per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Organització Internacional del Treball (OIT) que assenyala que treballar 55 hores o més a la setmana augmenta un 35% el risc d'accident cerebrovascular i un 17% de cardiopatia isquèmica. Al mateix treball, publicat a la revista científica Environment International, l’OMS i l’OIT xifren en 745.000 les morts anuals provocades per les jornades laborals perllongades.
La desaparició de les guàrdies mèdiques de 24 hores compta amb l’aprovació majoritària del col·lectiu mèdic, segons una enquesta realitzada per MC l’any 2022 en què van participar 1.670 professionals. Així, el 84% dels facultatius considera que aquestes jornades s’haurien d’acabar, “tant per la pròpia salut com per la seguretat clínica dels pacients”. Per definir el model alternatiu a l’atenció continuada basada en les guàrdies, el sindicat demana a la ministra García que obri una via de diàleg amb els representants dels facultatius que compti amb MC “com una de les organitzacions majoritàries de l’Estat que més ha analitzat les conseqüències de l’excés de treball del personal mèdic”.