MC i els MIR critiquen la "hipocresia" de Salut i les patronals i auguren una vaga de "llarg recorregut"

Vaga MIR 22 setembre

Metges de Catalunya (MC) i els representants del col·lectiu MIR han tornat a rebutjar la proposta presentada per l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals de les empreses sanitàries concertades després de reunir-se aquest dimarts al Departament de Treball per intentar acordar una sortida a la vaga de residents convocada pel sindicat mèdic. La proposta presentada per la part empresarial i l’ICS és "hipòcrita" i continua sense proporcionar "solucions reals" a les demandes dels MIR, segons la valoració que han fet els representants dels facultatius. "És intolerable i vergonyós que la millora salarial proposada representi un increment aproximat d’un euro i mig diari", ha denunciat Àlex Mayer, membre del comitè de vaga.

Respecte a la proposta plantejada el divendres passat, el nou document inclou un 1% més de millora retributiva, passant d’un increment del 5% al 6% al gener de 2021, i la possibilitat de percebre la mateixa retribució que els metges adjunts en les jornades de guàrdia a partir les 2.190 hores anuals realitzades.
 
Pel que fa a les reivindicacions formatives, l’ICS i les patronals segueixen assegurant que no tenen competències per introduir modificacions en el programa de formació i emplacen els MIR a crear una comissió de treball per intentar trobar solucions. Una resposta semblant a la que ofereixen per a les demandes laborals, sobre les quals es limiten a oferir la seva col·laboració per detectar els centres en què no es compleixen els límits legals de jornada i els descansos mínims.

El sindicat i els representants dels residents consideren que les propostes es troben "molt lluny" de les demandes plantejades i acusen l’entitat sanitària pública i les empreses concertades de "no estar a l’alçada del reconeixement que reclama la societat per als professionals sanitaris". Per aquest motiu preveuen una mobilització perllongada en el temps. "Som conscients que la vaga encara perjudicarà més la precarietat del nostre col·lectiu, però arribarem fins al final", assegura Mayer.

Aquest dimecres 23 de setembre es produirà una nova reunió entre ambdues parts.    

Segon dia de mobilitzacions
Per segon dia consecutiu, el 91% dels joves facultatius ha secundat la vaga convocada per MC. Les quatre capitals de província catalanes han viscut concentracions de MIR, la més nombrosa de les quals ha tingut lloc a Barcelona, davant la seu central de l’ICS. Centenars de residents han reclamat millores concretes en matèria de formació i en les seves condicions laborals i retributives.