MC i les patronals de la sanitat concertada inicien les negociacions per evitar la vaga de facultatius

Departament de Treball

Metges de Catalunya (MC) s’ha reunit aquest dimarts amb representants de les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES) en la primera reunió de mediació fixada pel Departament de Treball, Afers Socials i Família amb motiu de la convocatòria de vaga de facultatius de la sanitat concertada dels dies 18, 19, 20, 21 i 22 de febrer. La trobada ha servit com a punt de partida d’un procés de negociació que té com a objectiu l’assoliment d’un pacte que faci possible desconvocar la mobilització del col·lectiu mèdic. En aquest sentit, el sindicat i les patronals han acordat un intercanvi de documents sobre les reivindicacions professionals, laborals i retributives dels facultatius de la xarxa concertada per continuar amb les negociacions el proper dilluns dia 11 febrer, amb la presència també dels mediadors de Treball.         

Tot i que les posicions “encara estan molt allunyades”, MC considera positiu que els representants empresarials hagin mostrat la seva voluntat de negociar i d’intentar arribar a un acord. L’organització reitera que, per la seva part, “ho posarà tot” per fer possible l’entesa, ja que el pitjor escenari per al sistema sanitari i la ciutadania és el d’“un conflicte enquistat amb mobilitzacions sostingudes en el temps”.  

A instàncies dels mediadors, ambdues parts han acordat fixar els mateixos serveis mínims que en la vaga del novembre passat. Així, les urgències funcionaran al 100% durant els cinc dies de vaga, així com les unitats especials. S’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable i els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia urgents i de necessitat vital. La resta de serveis es prestaran amb el 25% de la plantilla els primers dos dies de vaga, i amb el 33% a partir del tercer dia d’aturada.