MC insisteix que l’embaràs és motiu suficient per deixar les guàrdies i retreu a l’ICS que la seva "sensibilitat" depengui d’un complement econòmic

Dona embarassada

Metges de Catalunya (MC) torna a carregar contra l’Institut Català de la Salut (ICS) pel que fa a la política d’exempció de guàrdies de les metgesses embarassades. Després de la denúncia que el juliol passat va presentar el sindicat davant la Inspecció de Treball reclamant el reconeixement d’aquest dret a l’empara del III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari, la gerència de l’ICS ha publicat una instrucció en què al·lega una "sensibilitat especial" amb la maternitat i ofereix la possibilitat de deixar de fer jornades d’atenció continuada a les metgesses embarassades que ho demanin de manera voluntària. Aquesta sol·licitud, però, comporta una pèrdua d’ingressos per a les facultatives perquè l’empresa pública no inclou l’abonament del complement econòmic corresponent a la mitjana de les guàrdies realitzades els darrers 12 mesos.

En aquest sentit, el sindicat retreu a l’ICS que faci una interpretació "restrictiva" i "economicista" del III Acord, atès que només reconeix el dret a percebre el complement a les metgesses que sol·licitin l’exempció de guàrdies acompanyada d’un informe del Servei de Prevenció de Riscos Laborals que certifiqui que els hi són contraindicades per motius de salut. Per a MC, aquest no és el sentit que recull el pacte de relacions laborals que diu, en la seva literalitat, "quedaran exempts d’haver de realitzar jornada complementària totes les treballadores embarassades i altres professionals als quals els siguin expressament contraindicades per raons de salut, previ informe en aquest sentit del metge del treball del seu Servei de Prevenció amb el dret de percebre la mitjana de guàrdies realitzada els 12 darrers mesos de treball efectiu".

De fet, l’organització denuncia que el text del II Acord ja era clar en aquest aspecte i en cap moment de la negociació del nou pacte es va posar sobre la taula la possibilitat de restringir els drets de les facultatives embarassades, que "en cap cas s’hauria acceptat".
 

Exempció de guàrdies al II Acord de l'ICS



El canvi de criteri de l’ICS es fa evident amb el mateix document de sol·licitud d’exempció d’atenció continuada que han de presentar les interessades. Juntament amb la instrucció, l’entitat sanitària ha annexat el nou model en què les embarassades han de fer menció expressa a les contraindicacions per raons de salut —adjuntant l’informe preceptiu del Servei de Prevenció — per sol·licitar l’exempció temporal de guàrdies amb dret a percebre el complement econòmic.
  


Igualtat i no discriminació
El sindicat es manté ferm en la consideració de les guàrdies mèdiques de 24 hores com un risc inherent per a les doctores embarassades, per l’exposició a agents i patologies i per les pròpies dinàmiques d’aquestes jornades de treball, que generen situacions continuades d’estrès i fatiga que poden afectar la salut de la professional i el desenvolupament normal del fetus. Encara més, l’organització no entén que, alhora que des del Ministeri de Sanitat s’està treballant en la reforma general del sistema d’atenció continuada, amb l’objectiu de reduir les hores de treball del personal mèdic, l’ICS discrimini les metgesses embarassades amb una minva retributiva si la decisió de deixar de fer guàrdies no està directament relacionada amb un motiu greu de salut.

Així les coses, MC seguirà defensant i reclamant per totes les vies possibles que l’embaràs ha de suposar de facto l’exempció temporal de la realització de guàrdies, sense que això comporti una penalització econòmica per a les facultatives. "S’ha de posar per davant el principi d’igualtat i no discriminació per raó de sexe. L’embaràs no pot ser un impediment per al desenvolupament professional de les metgesses, ja sigui per la pèrdua d’oportunitats o per la disminució retributiva", assevera el sindicat.