MC insta el Govern a crear un registre únic de llistes d’espera quirúrgica i de proves diagnostiques

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha reclamat aquest dimarts al Govern la creació d’un registre únic centralitzat de les llistes d’espera quirúrgiques i de proves diagnostiques, per tal d’aflorar la “situació real” de les demores i, d’aquesta manera, impedir les “pràctiques picaresques” de les empreses de salut, a qui ha acusat de “maquillar sovint les xifres per eludir la penalització econòmica del Servei Català de la Salut (CatSalut) pels retards excessius”.

Durant l’Assemblea General de Compromissaris del sindicat, celebrada a Barcelona, Duch ha afirmat que la responsabilitat d’administrar la informació sobre les llistes d’espera no es pot deixar en mans de les empreses sanitàries, ja que són “jutge i part” en la gestió de les demores quirúrgiques i diagnòstiques dels seus centres.

Per aquest motiu, ha demanat a l’Administració habilitar un sistema informàtic que permeti inscriure el pacient “automàticament” en la llista d’espera, en el mateix moment en què l’especialista executa la indicació d’intervenció quirúrgica, i, alhora, informar-lo per escrit de l’espera mitjana prevista.

D’altra banda, Duch ha censurat la política “cada vegada més estesa” del Departament de Salut de derivar pacients de la sanitat pública a centres privats, amb l’objectiu d’eixugar les 181.559 persones que s’acumulen actualment a les llistes d’espera, un 18% més que el 2010, segons les dades facilitades la setmana passada pel conseller de Salut, Boi Ruiz.

“És un contrasentit que, d’una banda, es redueixi l’activitat quirúrgica i es tanquin llits als hospitals públics a causa de les retallades i, de l’altra, es contracti activitat externa per drenar les llistes d’espera, afavorint econòmicament les empreses privades amb diner públic”, ha recalcat.

Per tot això, ha exigit al Govern que prioritzi “sense embuts” la sanitat sobre altres àmbits de l’Administració, per tal d’esquivar la “tragèdia” que amenaça el sistema sanitari públic català, “que ha vist com en els últims quatre anys s’ha reduït un 16% el seu pressupost”.

Lleida
Els delegats sindicals presents a l’Assemblea General de Compromissaris han expressat la seva preocupació per les reformes estructurals que està endegant Salut i per la inseguretat que generen sobre els professionals, atesa l’opacitat informativa del departament.

Especialment crítics s’han mostrat els representants del sindicat a Lleida, davant la creació d’un nou ens que gestionarà els recursos assistencials de titularitat pública de Ponent. “Molt ens temem que l’atenció primària es vagi quedant sense pressupost per alimentar els hospitals de la província”, han apuntat. 

A més, s’han preguntat fins a quin punt la reestructuració afectarà el futur laboral dels facultatius amb contractes precaris o d’interinitat.

L’assemblea ha aprovat per unanimitat el balanç econòmic de 2013 i els pressupostos de 2014 del sindicat, així com l’informe de gestió de Presidència i de Secretaria General.