Metges de Catalunya (MC) ha adreçat una petició a les comissions deontològiques dels quatre col·legis professionals catalans perquè avaluïn si el desplegament de les Unitats de Suport Vital Intermedi (USVI), formades per una infermera i un tècnic de transport sanitari, que està duent a terme el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’ajusta al codi deontològic i respecta el dret dels pacients a rebre una assistència mèdica adequada.
L’organització ha formulat una triple demanda a les comissions de deontologia dels col·legis perquè jutgin, en primer lloc, si l’assistència que reben els pacients en situació d’urgència per part de professionals d’infermeria és adequada i compta amb garanties suficients de seguretat clínica. En segon terme, demana que les institucions col·legials donin instruccions als facultatius del SEM sobre com han d’actuar davant d’aquest model assistencial que transfereix competències mèdiques de manera no consensuada. Per últim, sol·licita una valoració deontològica global del pla d’assistència urgent dissenyat per la direcció empresarial.
El sindicat mèdic considera que l’empresa pública que gestiona el transport i l’assistència d'urgència i emergència sanitària fomenta l’intrusisme professional, ja que en les noves ambulàncies USVI és el personal d’infermeria el que diagnostica, prescriu i administra el tractament a pacients potencialment crítics.
En aquest sentit, avisa que la formació de les infermeres no les capacita per fer diagnòstics i tractaments mèdics, encara que l’empresa els hi proporcioni protocols i guies d’actuació. A parer de l’organització, l’assumpció de responsabilitats mèdiques per part de professionals sense preparació pot desembocar en situacions no desitjables de mala praxi.
Per justificar seva petició, el sindicat ha posat en coneixement dels col·legis casos clínics reals viscuts per professionals del SEM que fan visibles els riscos d’un model d’assistència urgent i emergent sense la participació del metge.