Metges de Catalunya (MC) demana al nou director general del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Joan Sala, que redissenyi el model fallit de transport sanitari urgent amb la participació dels professionals sanitaris, per tal de recuperar la presència de la figura del facultatiu en les ambulàncies de suport vital avançat (SVA) –vehicles medicalitzats preparats per atendre emergències d’alt risc vital i traslladar els pacients a l’hospital.
El desplegament progressiu del nou model de les ambulàncies, iniciat a finals de l’any passat, va aixecar des d’un principi els recels tant de MC, com dels col·legis mèdics i de bona part del territori, ja que va suposar el desmantellat dels equips assistencials habituals de les unitats SVA, en què treballaven un tècnic de transport sanitari, un infermer i un metge, i la implantació d’un nou vehicle d’intervenció ràpida (VIR), on només viatja el metge acompanyat d’un tècnic.
Aquesta decisió de dividir l’equip de les ambulàncies medicalitzades ha complicat, en alguns casos, l’assistència i ha comportat demores en l’atenció, sobretot en zones amb una alta dispersió territorial com les Terres de l’Ebre o el Baix Empordà.
Per al secretari general de MC, Josep Maria Puig, cal trobar una fórmula de treball que conjugui l’efectivitat en l’atenció urgent immediata amb el rol que té cada professió en l’assistència de les emergències. “Ni la barreja d’atribucions, tasques i responsabilitats, ni la separació rígida i funcionarial de funcions ajudaran a millorar els resultats assistencials en el SEM. Necessitem un model més transversal i participatiu”, afirma.
Estabilitat laboral
A banda d’això, el sindicat reclama a Sala un “impuls definitiu” al pla d’estabilitat laboral endegat per l’empresa i un programa de formació continuada professional, organitzat pel mateix SEM i impartit dins l’horari laboral. En aquest sentit, adverteix que no és desitjable que la formació recaigui exclusivament en la voluntarietat i responsabilitat dels metges, allargant de forma indirecta, camuflada i no retribuïda la seva jornada laboral.
L’organització sindical també planteja al nou director del SEM la necessitat d’elaborar una estratègia per dignificar i prestigiar l’especialitat d’Urgències/Emergències, de manera que els seus professionals pugin fer el continuum assistencial, a través d’una vinculació amb els serveis mèdics dels centres sanitaris.
En últim terme, MC considera primordial que l’empresa passi a ser considerada oficialment un “servei públic essencial”, per tal de no estar subjecte a les mesures conjunturals de contenció de plantilles i limitació de noves contractacions de personal que pugui acordar el Govern en èpoques de crisi econòmica, com passa actualment.