MC insta Salut a complir la LOPS i evitar la incorporació de psicòlegs sense especialitat clínica en l’atenció primària

Psicologia clínica

Com a part dels dotze eixos prioritaris del Departament de Salut per als propers quatre anys, el passat 1 de juliol el conseller Josep Maria Argimon va anunciar la incorporació de 150 nous professionals en els equips d’atenció primària, bona part dels quals psicòlegs. Aquesta mesura forma part de l’objectiu estratègic de potenciar i millorar la xarxa pública de salut mental que comptarà amb una inversió addicional de 80 milions d’euros.

Metges de Catalunya (MC) valora molt positivament la decisió de prioritzar un àmbit sanitari que molt sovint ha estat "menystingut i oblidat". Per al sindicat, l’atenció a la salut mental de la població en la postpandèmia serà tan important com a l’assistència de les patologies amb diagnòstic endarrerit o el seguiment de la Covid persistent. Amb tot, l’organització assenyala que la necessitat d’incorporar professionals de la psicologia “no pot fer saltar les regles del joc”. En aquest sentit, MC reclama a Salut que respecti la Llei orgànica d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS), que defineix les atribucions i competències dels professionals del sector, i no autoritzi la contractació de psicòlegs en la sanitat pública que no acreditin la formació oficial d’especialista en psicologia clínica.

El sindicat mèdic alerta que la pràctica de l’Administració consistent a facilitar l’accés de professionals no titulats al sistema "en cap cas es fa per millorar la qualitat assistencial, sinó que busca altres objectius". L’organització apunta, entre altres, a la manca de planificació que impedeix una correcta dotació d’especialistes. A més, denuncia que, amb la contractació de professionals sense especialitat sanitària, els gestors volen aprofundir en el model low cost, ja que les retribucions que perceben els facultatius no especialistes són "sensiblement inferiors" a les dels professionals amb títol de formació sanitària especialitzada. Per a MC, la rebaixa de costos amb la contractació de professionals no titulats no té cabuda si les seves tasques són idèntiques a les dels seus homòlegs especialistes. "No es pot establir una doble escala salarial", assegura.

Pel que fa a l’atenció psicològica, MC recorda que els psicòlegs generals sanitaris amb el títol oficial de Màster en Psicologia General Sanitària, segons la normativa vigent, poden realitzar tasques de recerca, avaluació o intervenció psicològica en el marc del sistema de salut, però quan l’activat del professional fa efectiva alguna prestació sanitària inclosa en la cartera de serveis públics, ja sigui en centres públics o concertats, cal que estigui en possessió del títol d'especialista en psicologia clínica.

"La manca d’especialistes en l’àmbit de la psicologia clínica i l’escassetat de places de psicòleg intern resident (PIR) no és nova i és fruït de la manca de planificació de l’Administració i d’unes condicions laborals i retributives poc atractives i motivadores per als professionals. Però la pandèmia i els seus efectes no poden servir de pretext per vulnerar la regulació i equiparar professionals que no tenen la mateixa formació ni les mateixes competències", assevera MC.

Contractació sense especialitat homologada
Més enllà del cas concret dels psicòlegs clínics, MC ha denunciat en reiterades ocasions la pràctica d’algunes empreses sanitàries de contractar facultatius sense l’especialitat mèdica homologada o reconeguda per les autoritats d’acreditació. Una vegada més, l’organització adverteix que aquesta actuació "no es pot justificar pel mantra de la manca de professionals, és contrària a la llei i no està exempta de riscos".