Metges de Catalunya (MC) ha assistit aquest dilluns a la taula rodona “Pandèmia i post pandèmia, i ara què? Lliçons, reptes i oportunitats per al Sistema de Salut de Catalunya” que ha tingut lloc en el paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB). En l’acte, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha desgranat els objectius estratègics que s’ha fixat per als propers anys com a responsable de la conselleria i ha assegurat que la seva gestió estarà marcada per dues paraules clau: "recuperació i transformació". Per assolir aquestes fites, ha afirmat que caldrà dotar el sistema dels professionals que requereix, adaptant els perfils a les noves necessitats i demandes, "que no necessàriament han de ser més metges i metgesses, diguem-ho clar".
El sindicat mèdic no comparteix el diagnòstic del conseller i respon que ni la recuperació ni la transformació del sistema serà possible "si no es reincorporen els facultatius perduts des de les retallades a l’atenció primària, si no es cobreixen les especialitats mèdiques deficitàries, si no es planifica el recanvi dels professionals que es jubilaran en els propers deu anys i si no s’ofereixen als professionals joves unes condicions laborals i retributives atractives que els motivin a romandre en el sistema sanitari català".
Així mateix, MC adverteix Argimon que la nova cartera de serveis, derivada de la integració dels recursos d’atenció sanitària i social, i la implantació del model assistencial en xarxa, incrementarà la càrrega de treball dels professionals, especialment en l’àmbit d’atenció primària. "No és materialment possible que els facultatius del primer nivell puguin assumir més tasques", avisa el sindicat.
En aquest sentit, tenint en compte la sobrecàrrega de treball dels facultatius dels CAP, l’organització qüestiona al conseller com es planteja el reforç de la presencialitat i la recuperació de l’activitat i capacitat diagnòstica sense incrementar la dotació de personal mèdic.
Pel que fa a la salut pública, a més de l’increment dels recursos destinats a la vigilància epidemiològica i a la protecció i promoció de la salut, MC recorda la importància de desenvolupar mesures orientades a la reforma horària que també tenen impacte sobre l’estat de salut físic i mental de la població.
Pressupost i fons europeus
En la seva intervenció, el conseller Argimon ha anunciat que els recursos sanitaris s’incrementaran en 5.000 milions d’euros en els propers cinc anys. A més, ha reafirmat l’objectiu que el 25% del pressupost de Salut es destini a l’atenció primària. Tot i valorar positivament l’increment pressupostari, el sindicat mèdic el considera "insuficient", ja que la despesa sanitària supera anualment en 2.000 milions el pressupost inicial, sense tenir en compte la factura pandèmica.
Així, preveure un augment de 5.000 milions a cinc anys vista no és suficient per fer front a les necessitats del sistema. Per aquest motiu, MC insta Argimon a demanar al Govern que els fons europeus de recuperació garanteixin la dotació mínima que requereix la sanitat pública.
Finalment, respecte a l’objectiu de destinar el 25% del pressupost a l’atenció primària, MC reclama al conseller que ho plasmi en el calendari perquè és una promesa "molt escoltada però mai aplicada".