La sobrecàrrega de treball, l’esgotament físic i mental, la falta de professionals, l’envelliment de les plantilles, l’escàs relleu generacional i la insuficient inversió sanitària són una amenaça per a molts sistemes de salut europeus –inclòs el català– que poden arribar a col·lapsar, si els governs no actuen amb urgència. Aquest és l’avís de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que, en el seu darrer informe Health and Care Workforce in Europe: Time to Act, sol·licita als països europeus que prioritzin l’interès i el benestar del seu personal sanitari, i inverteixin més, i de manera més intel·ligent, en salut.
Metges de Catalunya (MC) comparteix aquests plantejaments –en realitat els pregona des de fa molt de temps– i insta, una vegada més, el Departament de Salut a protegir els professionals sanitaris i a planificar el relleu generacional de la plantilla mèdica “abans que sigui massa tard”, tal com reclama l’OMS. “Reemplaçar adequadament els metges i metgesses que es jubilen i els altres treballadors de la salut ha de ser una preocupació política cabdal” per als governs en els propers anys, assenyala aquest organisme de les Nacions Unides, que demana a les autoritats sanitàries que “reflexionin, incorporin i retinguin ja la propera generació de professionals”.
En aquest sentit, MC insisteix que cal millorar les condicions laborals i retributives de la plantilla, “per fer del sistema sanitari català un emplaçament atractiu, d’una banda, per al personal que hi treballa i evitar, així, la fuga de talent, i de l’altra, per captar professionals qualificats de l’exterior, en un entorn europeu cada vegada més necessitat d’efectius i, per tant, més competitiu”.
Segons l’OMS, l’escassetat de personal, la contractació i retenció insuficient, i la migració de treballadors, així com també les condicions de treball precàries i l’accés deficient a oportunitats de desenvolupament professional continu “estan arruïnant els sistemes de salut”. La seva directora de Polítiques i Sistemes Nacionals de Salut, Natasha Azzopardi-Muscat, subratlla que Europa es troba en un moment crític: “La planificació estratègica i la inversió intel·ligent són els propers passos crucials per garantir que els nostres treballadors de la salut tinguin les eines i el suport que necessiten per cuidar-se a ells mateixos i als seus pacients”.
Davant d’aquesta escenari, l’organisme internacional veu imprescindible posar en marxa 10 mesures estratègiques per reforçar les plantilles sanitàries:
- Adequar la formació sanitària a les necessitats de la població i als requisits dels serveis de salut.
- Enfortir el desenvolupament professional continu per adequar les aptituds del personal sanitari als nous coneixements i competències.
- Estendre l’ús d’eines digitals per assistir el personal sanitari.
- Desenvolupar estratègies per atreure i retenir el personal sanitari en àrees rurals i allunyades.
- Crear condicions laborals que promoguin un equilibri saludable entre el treball i la vida personal.
- Protegir la salut i el benestar mental del personal sanitari.
- Augmentar gradualment la capacitat de lideratge del personal sanitari per a la governança i la planificació.
- Perfeccionar els sistemes d’informació de la salut per a una millor recopilació i anàlisi de dades.
- Incrementar la inversió pública en formació, desenvolupament i protecció del personal sanitari.
- Optimitzar l’ús de fons mitjançant polítiques laborals innovadores.