MC insta Salut a retirar de la història clínica la pregunta que marca els pacients crònics amb esperança de vida reduïda

Metges de Catalunya (MC) reclama al Departament de Salut que suprimeixi del qüestionari NECPAL, inclòs en la història clínica, la pregunta “Et sorprendria que aquest pacient morís en els pròxims 12 mesos?” que identifica els pacients crònics complexos amb una esperança de vida reduïda, tributaris de tractaments pal·liatius.

El sindicat, que ja va criticar fa un any en el seu blog l’aplicació pràctica del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat (PPAC), insisteix en demanar l’eliminació d’aquesta pregunta sorpresa, ja que considera que “estigmatitza els malalts”, fent-los susceptibles de possibles automatismes de limitació de l’esforç terapèutic, tal com subscriu l’organització en aquest document.

MC subratlla que la pregunta ha estat “molt mal acollida” pels metges –així ho corroboren les dades facilitades aquest dilluns per Salut que indiquen que només 10.000 pacients han estat identificats pel sistema sanitari com a pacients amb una malaltia crònica complexa, quan els experts calculen que, en realitat, n’hi ha 100.000– pel fet que es formula en termes “molt poc professionals” i, a més, marca el malalt “en un moment en què els costos assistencials pesen molt en la presa de decisions”.

Davant els arguments de Salut que defensa el marcatge dels pacients crònics complexos mitjançant la pregunta sorpresa, el sindicat recorda que ja existeix un codi internacional de malalties de l’Organització Mèdica de la Salut (OMS) que consigna atencions pal·liatives a aquests malalts (epígraf Z51.5) i que, per tant, no és necessària la pregunta.

De la mateixa opinió és el president de la Organización Médica Colegial (OMC), Juan José Rodríguez Sendín, que en declaracions a l’ABC titlla de “profund disbarat”, “intolerable”, “discriminatori” i “estigmatitzador” la iniciativa de Salut. “És una pregunta subjectiva que cap metge és capaç de respondre. No pot saber si morirà”, diu Sendín que afegeix que l’obligació del facultatiu “és fer el possible per millorar la condició d’un malalt encara que li quedin set dies de vida i fer-ho sense acarnissament terapèutic, perquè per a això ja hi ha el sentit comú de l’especialista”. Per aquest motiu, el president de l’OMC rebutja l’argument de Salut de marcar aquests pacients per no sobretractar-los. 

A banda d’això, MC considera encara més greu que professionals no mèdics puguin respondre la pregunta sorpresa, tal com preveu el “Manual de recomanacions pràctiques per a la identificació i atenció de persones amb malalties cròniques avançades i necessitats d’atenció pal·liativa en serveis de salut”, ja que el diagnòstic mèdic i el pronòstic són competències exclusives del metge, d’acord amb la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS).

Amb tot, el sindicat reitera que “comparteix els principis inspiradors del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat, inclòs en el Pla de Salut 2011-2015 de la Generalitat, i subscriu els fonaments i objectius del Model d’Atenció a la Malaltia Crònica Avançada (MACA)”, tot i que en “qüestiona” els mitjans per assolir-los.