Metges de Catalunya (MC) considera que, tot i que necessàries, les noves restriccions implantades pel Govern de la Generalitat per contenir l’impacte de la sisena onada de COVID-19 i l’avenç de la variant òmicron són el reflex d’una gestió "nefasta" que sempre "va tard" i que no ha après "res" de les cinc onades anteriors. El sindicat mèdic assegura que les restriccions són la conseqüència de la manca de mesures i recursos de control de la pandèmia i, sobretot, del "nul reforç del sistema sanitari públic", llastrat per una política de retallades que va arribar “fins al moll de l’os” i que s’ha perllongat al llarg d’una dècada.
En aquest sentit, MC acusa el Departament de Salut de "menystenir i abandonar" l’atenció primària i de mantenir l’explotació laboral dels professionals com a "únic instrument per sostenir un servei públic essencial, superat i desbordat per les retallades i la pandèmia".
L’organització remarca que no és només la població la que està farta de la COVID, "també ho estan els sanitaris, que no veuen el final i que han patit onada rere onada, sense descans, sense compensacions i sense reconeixements". Per aquest motiu, demana comprensió a la ciutadania davant la necessitat d’evitar una gran explosió de contagis que torni a col·lapsar el sistema. "Comprenem i compartim el seu enuig, però, arribats a aquest punt, tots ens hem d'arromangar per assegurar la prestació de l’assistència a tothom que ho requereixi", afirma el sindicat.
Amb tot, MC recorda que les mancances i la precarietat de la sanitat pública són conegudes i des de l’Administració "no hi ha hagut la voluntat de corregir-les, ni tan sols amb l’aparició d’una pandèmia". Així, davant el nou embat de l’epidèmia, el pes de la responsabilitat torna a recaure sobre el personal facultatiu i la resta de professionals que se senten "profundament maltractats" i víctimes d’una planificació "negligent".