Metges de Catalunya (MC) nega que l’espera mitjana per obtenir cita amb el metge o metgessa de família sigui de 5,36 dies, tal com afirma el Departament de Salut en una informació recollida per El Periódico de Catalunya. El sindicat mèdic qüestiona aquesta dada i assegura que el que fa baixar la mitjana són les visites espontànies que s’incrusten el mateix dia a les agendes dels facultatius, però que l’espera per a les cites programades que demanen els pacients és "molt més elevada dels cinc dies que diu Salut".
En una entrevista al programa 'La Ciutat' d’Onda Cero, el secretari d’atenció primària concertada de MC, Jordi Aparicio, ha explicat la sobrecàrrega que pateix el primer nivell assistencial a causa de l’excés de tasques assignades i la insuficient dotació de recursos per assumir-les. Aparicio ha denunciat la "saturació total" de l’atenció primària per causes que són anteriors a la pandèmia. En aquest sentit, ha assenyalat la falta de personal facultatiu i el deficient pressupost que Salut atorga al primer nivell.
El responsable sindical ha recordat que l’especialitat de medicina familiar i comunitària no ha estat capaç de cobrir totes les places de residents que s’havien ofert a la darrera convocatòria MIR. "Si la fem poc atractiva, amb sous baixos, sobrecàrrega laboral i condicions de treball infumables, ningú voldrà ser metge de família", ha detallat. Una situació que es veurà agreujada per la propera jubilació d’un miler d’especialistes. "Si no hi ha relleu, no podrem assumir ni el que estem assumint ara", ha remarcat.
Pel que fa al pressupost destinat a l’atenció primària, Aparicio ha insistit en la reclamació del 25% del total del finançament de Salut, però amb un increment global del pressupost sanitari perquè "la solució no pot ser treure recursos dels hospitals per posar-los a la primària".
Finalment, ha assenyalat que els problemes d’accessibilitat de l’atenció primària també comporten una sobrecàrrega dels serveis d’urgències hospitalàries. "Els pacients que no tenen accés al CAP i tampoc tenen atenció continuada se’n van a Urgències perquè volen ser atesos per metges", ha afirmat. Així mateix, ha afegit que les dificultats d’accés estan fent fora de la sanitat pública a molts pacients "perquè si no poden veure un metge, el busquen allà on sigui".