Metges de Catalunya (MC) ha demanat al Servei Català de la Salut (CatSalut) que elabori un pla d’ordenació de l’assistència urgent a Catalunya, consensuat amb els diferents agents sanitaris, que abasti la problemàtica de l’atenció urgent en totes les seves modalitats, des de la urgència atesa al domicili del malalt, a la via pública o als centres d’atenció primària (CAP), fins a la practicada als hospitals bàsics, de referència i d’alta tecnologia (terciarisme).
El sindicat ha fet arribar aquesta proposta al nou director del CatSalut, David Elvira, davant la gran oposició que està aixecant el desplegament del nou model de transport sanitari urgent i la implantació de la Guia d’Actuació Infermera d’Urgències i Emergències Prehospitalàries. “Tot això s’ha d’ordenar i no es pot anar fent a pedaços com s’està fent ara, perquè els canvis que vol realitzar l’empresa que gestiona el transport estan repercutint en l’assistència urgent”, ha dit el secretari general de MC, Francesc Duch, a Gaceta Médica.
El nou model de transport del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha comportat una renovació completa de la flota d’ambulàncies i un nou sistema de gestió que, segons els seus responsables, hauria de comportar un guany d’eficiència i una millora del temps de resposta. Però la realitat és una altra: s’han desmantellat la majoria de les unitats de suport vital avançat (SVA), en les quals treballaven un tècnic, un infermer i un metge, prescindint de la figura del facultatiu; s’han creat els vehicles d’intervenció ràpida (VIR), amb un metge i un tècnic, que poden fer assistència, però no poden transportar pacients i s’han mantingut les unitats de suport vital bàsic (SVB), dotades d’un equip assistencial format per dos tècnics d’emergències sanitàries per al trasllat de malalts que no requereixen atencions durant el viatge.
Per al delegat de MC a l’Hospital de Palamós, David Gràcia, que ha treballat amb tots dos sistemes, aquesta nova estructuració del transport urgent és pitjor que l’anterior, ja que els professionals arriben per separat a les urgències i no poden treballar en equip. En declaracions a SER Catalunya, Gràcia ha assegurat que treballar sol “complica l’assistència i retarda les tècniques sanitàries”.
Per la seva part, Duch ha criticat el fet que la majoria d’ambulàncies amb suport vital avançat circulin sense metge: "Ens oposem que es desenvolupi aquesta política low cost que vol intentar aconseguir una medicina sense metges”. El responsable del sindicat ha afegit que el nou model només serà eficient a Barcelona, on tots els efectius d’urgència arriben a temps des de diferents punts i sempre hi ha un hospital proper, però que la situació es complicarà en altres zones. “Al Pirineu, amb una carretera de corbes i, a vegades, amb neu, no serà així. Hi haurà problemes”, ha augurat.
Guia infermera
Un altre motiu de controvèrsia continua sent la Guia d’Actuació Infermera d’Urgències i Emergències Prehospitalàries, elaborada pel SEM, que dóna instruccions als infermers de les ambulàncies perquè actuïn en solitari en el diagnòstic i tractament a pacients en situacions crítiques o de risc potencial.
MC ha demanat al CatSalut –prèviament ho havia fet al Departament de Salut– que retiri la guia, perquè fomenta l’“intrusisme professional”, tot i que des del SEM garanteixen que ja han modificat el seu contingut per “deixar clar” que els infermers no poden aplicar cap tipus de tractament, si no és amb la supervisió presencial, per emissora o per telèfon d’un facultatiu. “Que un metge hagi de prescriure per telèfon suposa una situació totalment irregular. Ja ho vam denunciar en el seu moment i ho tornem a fer ara”, ha advertit Duch.