MC qualifica de “decebedor” el ple monogràfic sobre política sanitària celebrat al Parlament

Metges de Catalunya (MC) considera “decebedores” les més de vuit hores de debat sobre el model i la gestió de la sanitat catalana, que s’han viscut aquest dimecres al Parlament, atesa la falta de propostes de fons per millorar el sistema, tant per part del Govern com dels grups de l’oposició, i dels discursos recurrents i coneguts d’uns i altres que han fet servir la sanitat com arma llancívola.

El sindicat, que valora positivament el model i defensa la seva dualitat de servei públic, a través de l’Administració sanitària i de les empreses concertades de salut, ha alertat en diverses ocasions que la sanitat està amenaçada pels propis òrgans assessors del Govern i ha reclamat una reforma en profunditat de l’actual sistema, “perquè no continuï fomentant la seva sostenibilitat en els salaris mèdics més baixos de l’Estat espanyol i dels més raquítics d’Europa”.

Per a l’organització, cal corregir de manera “urgent” la hipertròfia estructural sanitària (consells d’administració, òrgans rectors, patronats, fundacions) i reduir dràsticament l’entramat politicogerencial que detreu recursos a l’assistència. Tot amb un únic objectiu: superar el model gerencial vigent.

Igualment, exigeix que el futur model sanitari català sigui planificat amb la participació del coneixement mèdic i d’acord amb les necessitats sanitàries del país, “ja que l’actual ha crescut segons els interessos polítics locals, fet que ha deixat evidències manifestes de sobredimensionament i deute per excés d’inversió a tot el territori”. Aquest escenari, segons el sindicat, ha generat una despesa i una càrrega financera que, actualment, suposen un “llast colossal” per al sistema.

LOPS
D’altra banda, MC es mostra preocupat per la proposta anunciada pel conseller de Salut, Boi Ruiz, d’elaborar una futura llei catalana de professions sanitàries, pel fet que podria “apuntalar” un nou model assistencial amb menys metges i un traspàs de competències mèdiques a altres professionals de la salut.

El sindicat recorda que l’actual Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS), vigent des de 2003, fixa amb claredat les responsabilitats de cada grup professional –en el cas dels metges, diagnòstic, tractament i prescripció– i suposa un “obstacle” per a les intencions de la conselleria de virar cap a una “sanitat de mínims”, tot i que a la pràctica Salut ha posat en marxa iniciatives que contravenen la normativa, com el pla d’infermeria familiar i comunitària en la gestió de la demanada de l’Institut Català de la Salut (ICS) o la guia d’actuació infermera d’urgències i emergències prehospitalàries del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Aquestes mesures han estat criticades i rebutjades per MC, que ha instat reiteradament els col·legis mèdics perquè actuïn amb contundència en defensa de les competències mèdiques. El sindicat adverteix que un canvi legislatiu en l’ordenació de les professions sanitàries podria legalitzar els plans de Salut.