Metges de Catalunya (MC) considera que l’escrit de defensa que ha presentat el Gabinet Jurídic Francesc José María, representant legal de la patronal Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), contra les mesures cautelars decretades el passat 31 de març pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la provisió d’equips de protecció individual (EPI) al personal facultatiu, és d’una "gravetat extrema". Per al sindicat, majoritari entre el col·lectiu mèdic, és "inaudit" que la defensa empresarial sol·liciti al tribunal que deixi sense efectes la mesura consistent a requerir a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a les entitats concertades demandades per MC que proporcionin als facultatius totes les mesures de protecció necessàries perquè puguin desenvolupar les seves funcions assistencials en condicions de seguretat en l’actual pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.
L’organització, que no qüestiona el dret de defensa de les empreses, valora com una "irresponsabilitat" que aquest legítim dret es manifesti en forma d’oposició a la provisió d’equips de protecció individual (EPI) contra una malaltia infecciosa que, fins ara, ha afectat 44.000 professionals sanitaris i que ha causat la mort d’una seixantena en el conjunt de l’Estat espanyol. "No podem consentir que s’aporti com un argument vàlid que la protecció de la salut de la població té prioritat sobre la protecció d'altres col·lectius, com és el cas dels metges i altres treballadors essencials. Això és una immoralitat", afirma el president del Sector d’Hospitals concertats de MC, Xavier Lleonart.
En aquest mateix sentit, el president del sindicat mèdic, Jordi Cruz, commina els òrgans de govern i les gerències de les entitats sanitàries concertades a fer una "reflexió de caire ètic" sobre les al·legacions que estan formulant els seus advocats. "La discrepància de plantejaments o el rol que exerceix cada actor del sistema no pot justificar que es demani l’anul·lació d’una mesura de protecció que, en última instància, protegeix la vida dels treballadors", remarca.
El dirigent sindical afegeix, a més, que el col·lapse del mercat de materials de protecció que addueix el gabinet jurídic "no pot justificar la negació del reconeixement de la necessitat d’obtenir-los" i, en qualsevol cas, "és responsabilitat de les empreses la planificació de les compres, en temps i forma, i la gestió dels proveïdors de materials fonamentals per a la prestació de l’assistència sanitària".
L’argument del col·lapse de mercat és "vague", per a Xavier Lleonart, ja que "a ningú li passaria pel cap esgrimir-lo per justificar, per exemple, una manca de fàrmacs sedants en els centres hospitalaris. La mateixa lògica aplica als equips de protecció", assevera.