MC qualifica d’“indecent” la decisió de Salut d’externalitzar el rastreig dels casos de COVID-19

Metges de Catalunya (MC) exigeix al Departament de Salut que reverteixi la decisió “indecent” d’externalitzar a una filial de l’empresa privada Ferrovial el seguiment telefònic dels contactes de persones que han donat positiu de coronavirus i demana al Govern que inverteixi “fins al darrer euro del seu raquític pressupost sanitari” al sistema de salut públic.

El sindicat considera “insultant” que Salut contracti per valor de 17,6 milions d’euros el rastreig de la COVID-19 a una empresa amb ànim de lucre i, per contra, només destini 4,5 milions d’euros a reforçar aquest estiu els centres d’atenció primària (CAP) de la costa i els equips amb una major pressió de residències geriàtriques, “tot i la pèrdua de més de 850 facultatius que arrossega el primer nivell assistencial per culpa de les retallades dels últims 10 anys”.

Així, l’organització reclama una rectificació “urgent” a l’executiu català per “respecte als professionals del servei bàsic assistencial que s’estan deixant la pell per atendre amb la màxima qualitat tots els pacients, malgrat les penúries cròniques del sistema” i també per “decòrum polític i social”.

“L’atenció primària –afegeix– és la xarxa sanitària amb una major penetració geogràfica i social, i, com a tal, es la que està en millors condicions de poder detectar els nous casos de COVID-19 i fer-ne el seguiment dels contactes, en estreta col·laboració amb Salut Pública, sempre que s’injectin els recursos econòmics i humans suficients”.

Contractació
Segons ha avançat El Confidencial, el contracte per fer el rastreig dels casos de COVID-19 ha estat adjudicat sense concurs pel Servei d’Emergències de Catalunya (SEM) a l’empresa Ferrosal, filial de Ferrovial que també gestiona el telèfon de consultes sanitàries 061.

La resolució que aprova l’externalització d’aquest servei s’empara en els decrets llei aprovats per la Generalitat que autoritzen, amb l’estat d’alarma, “mesures urgents de contractació pública” per fer front a la pandèmia de coronavirus.