MC qualifica d’“insuficient” l’increment de 102 places de formació sanitària especialitzada per a aquest curs a Catalunya

divendres, 11 desembre, 2020

Metges de Catalunya (MC) considera que l’increment de 102 places –dues menys que l’any passat– de formació sanitària especialitzada pel sistema de residència per a les titulacions universitàries de Medicina, Farmàcia, Psicologia, Química, Biologia i Física és “insuficient”, davant el dèficit d’especialistes que pateix la sanitat catalana. Aquesta escassetat de places per cobrir les necessitats de les plantilles és més evident en les especialitats de pediatria i anestesiologia, dues de les més deficitàries juntament amb medicina familiar i comunitària, que aquest curs veuen ampliada la seva oferta en només una plaça respecte a la convocatòria anterior.

No obstant, el sindicat reitera que el problema no està tant en la quantitat de professionals que forma Catalunya, sinó en la “incapacitat del sistema per retenir el talent mèdic format, sobretot per culpa de la precarietat laboral, la sobrecàrrega assistencial i els sous poc competitius que ofereix la sanitat catalana”. Un exemple d’això és que, des de fa ja dos anys, la meitat aproximadament dels metges i de les metgesses que es formen en l’especialitat de medicina familiar i comunitària en centres i unitats docents de l’Institut Català de la Salut (ICS) marxen a fora en acabar la seva residència.

Segons l’ordre publicada en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el 4 de desembre passat, Catalunya ofereix aquest any un total de 1.336 places de formació sanitària especialitzada en Medicina, Farmàcia, Psicologia, Química, Biologia i Física, 102 places més que l’any passat, el que representa un increment del 8,2%.

Les especialitats amb major augment absolut en nombre de places formatives són medicina familiar i comunitària (+38 places), geriatria (+16 places) i medicina interna (+9 places), mentre que al·lergologia, farmàcia hospitalària i otorrinolaringologia són les que en perden més (-2 places cadascuna).

Catalunya continua sent la tercera comunitat autònoma amb més places de formació sanitària especialitzada per al personal facultatiu, per darrera d’Andalusia (1.388 places) i Madrid (1.503 places) que torna a ocupar el primer lloc. En total, el sistema sanitari espanyol ofereix enguany 8.566 places formatives –sense comptar les d’infermeria–, 490 més que fa un any, un 6% més.  

Les sol·licituds per fer les proves selectives d’accés a la formació sanitària especialitzada es poden presentar fins al proper 21 de desembre. Està previst que els exàmens dels futurs residents es facin el 27 de març de 2021.