MC qüestiona el nou model de participació dels metges a l’Institut Català de la Salut

Metges de Catalunya (MC) dubta que els mecanismes participatius i d’autonomia professional que proposa la Comissió per a la millora de la participació dels metges a l’Institut Català de la Salut (ICS) –integrada per directius d’aquesta empresa i del Departament de Salut, i per 12 professionals d’atenció primària i especialitzada– siguin “prou efectius” per reforçar el lideratge mèdic en la gestió clínica del sistema, atès que continuen supeditats al model gerencial clàssic.

La proposta, que es basa en un treball inicial elaborat pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), planteja la participació directa del metge, “entesa com la gestió de l’activitat pròpia”, en el marc de les noves unitats assistencials que passarien a denominar-se Unitats de Gestió Clínica (UGC).

Aquestes unitats estarien dirigides per un cap que coordinaria el treball dels seus membres provinents de diferents professions sanitàries. L’objectiu de les UGC seria, en un principi, dotar als metges d’instruments per intervenir en la gestió del seu equip de manera autònoma.

Tot i que sobre el paper la participació del metge i el reconeixement del seu fet diferencial dins del sistema són positius, les noves UGC dissenyades per la comissió no reben l’aprovació de MC. D’una banda, perquè, en el cas de l’atenció primària, aquestes unitats podrien estar dirigides per personal no mèdic, una premissa que rebutja el sindicat i, fins i tot, alguns tribunals autonòmics que han sentenciat que només un facultatiu pot dirigir professionalment un altre facultatiu, adduint que cal tenir coneixements mèdics per qüestionar l’exercici de la medicina.

De l’altra, perquè el document inclou l’entrevista com a “element substancial” en els processos de selecció d’un professional de la borsa per a la seva contractació, un fet que contravindria, segons MC, els principis de publicitat, mèrit, igualtat i capacitat que han de regir qualsevol oferta pública d’ocupació i, a més, afavoriria el “nepotisme” i el “sectarisme contractual” de les gerències.

Incentius
Un altre punt de desacord és l’establiment d’una retribució complementària per als membre de les UGC, lligada al compliment d’objectius i a l’assumpció de “riscos”. Per al sindicat, aquesta expressió és un eufemisme que dissimula la “dèria” de les gerències per vincular en un mateix sac les retribucions i la despesa assistencial que genera el metge, “la qual cosa és deontològicament reprovable”. 

En aquest sentit, MC recorda l’acord assolit aquesta setmana entre el Foro de la Profesión Médica i el Ministeri de Sanitat per tramitar finalment el decret que ha de regular la gestió clínica en el Sistema Nacional de Salut (SNS), en què s’especifica que els incentius del metge s’han d’associar a objectius assistencials, de qualitat i a resultats en salut, i no a l’estalvi econòmic.

El sindicat també reprotxa a la comissió que no hagi tractat la participació dels professionals en les unitats de gestió mixtes amb empreses alienes a l’ICS o en altres fórmules d’integració amb proveïdors externs, “on els nomenaments dels càrrecs de coordinació són totalment arbitraris”.

Procés obert
La comissió reconeix en el preàmbul de la seva proposta que la feina feta ha de servir “per continuar un procés més profund (...) que compti amb la participació professional dels metges i d’altres col·lectius professionals de l’ICS”. No obstant això, MC lamenta que el sindicat no hagi estat consultat prèviament, “essent l’únic sindicat professional mèdic de l’empresa, amb representació majoritària i amb facultatius de totes les especialitats i de tot el territori a dins de la seva organització”. 

Així mateix, l’organització sindical subratlla la paradoxa que un document per a la millora de la participació dels metges s’hagi elaborat sense la col·laboració activa del Consell de Participació dels Professionals de l’ICS, òrgan que assessora des de 2007 el Consell d’Administració de l’empresa sobre assumptes relacionats amb les condicions i l’exercici professional del personal mèdic i d’infermeria.

D’altra banda, MC critica el procediment d’elecció dels professionals d’atenció primària i especialitzada representats en la comissió que han estat escollits a proposta de Salut i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, obviant l’experiència organitzativa de l’ICS, amb més de 30 anys d’història, i generant dubtes sobre si els mateixos experts en gestió i organització de l’empresa han estat consultats i informats de l’elaboració de la proposta.

Suspensió
Arran de la difusió d’aquest document sobre participació, el sindicat demana a l’ICS que suspengui la implantació del model de les unitats de gestió assistencial (UGA) que està desplegant l’ICS com a programa pilot des de fa un any en alguns centres d’atenció primària (CAP), ja que difereixen de les noves UGC proposades per la comissió i, a més, estan generant un fort descontentament entre els professionals i el mateix sindicat que les considera “excessivament” orientades cap a l’estalvi econòmic.