MC qüestiona els ‘reforços’ d’estiu planificats pel CatSalut

Metges de Catalunya (MC) creu que els 191 facultatius equivalents* que reforçaran “teòricament” l’atenció primària i hospitalària aquest estiu –12 més que l’any passat, segons el dispositiu previst pel Servei Català de la Salut (CatSalut)– seran en la seva majoria contractes de substitució per “intentar” cobrir els professionals que marxen de vacances i no comportaran un increment de la plantilla ja per si mateixa molt escassa.

“Qualsevol dispositiu és benvingut, però més que un reforç és un intent de no deixar més afeblits aquells dispositius sanitaris de les poblacions costaneres que ja no compten amb prou metges” ha explicat aquest dilluns a La Xarxa el secretari general de MC, Josep Maria Puig, que ha afegit que l’estiu passat ni tan sols es va arribar a assolir aquest objectiu.

Davant d’aquest escenari cíclic, el dirigent sindical ha vaticinat problemes tant a l’atenció primària com a les urgències hospitalàries. “En el primer nivell assistencial, la situació de partida ja no és bona i tot fa pensar que hi haurà tensions, i acabarà passant el que ha ocorregut els últims estius. Amb les retallades, hem perdut prop de 800 metges d’atenció primària i encara no els hem recuperat”.

La precarietat laboral i la forta pressió assistencial són, segons Puig, els factors que dificulten la reposició dels llocs vacants, atès que l’oferta laboral és molt poc atractiva. “Quan l’atenció primària no pot donar l’abast per la quantitat de demanda que ha d’assumir és fàcil de pensar que el pacient acabarà anant a les urgències hospitalàries, on sap que tard o d’hora l’acabaran atenent, de manera que ens hem de preparar per tornar a viure col·lapses en aquests serveis”, ha advertit.

Amb tot, ha assenyalat que el diàleg amb el Departament de Salut per intentar trobar una solució i evitar que la problemàtica acabi repercutint en l’usuari “sempre està obert”. No obstant això, Puig ha afirmat que el dèficit estructural de metges, més notori a l’estiu i durant l’epidèmia de grip de l’hivern, no es resol amb polítiques de planificació a curt termini.

Llits hospitalaris
A banda del dispositiu de personal, el CatSalut també ha posat en marxa el reajustament de la infraestructura hospitalària per adequar-la al descens de l’activitat programada durant els tres mesos d’estiu. Així, té previst tancar uns 1.285 llits d’hospital entre l’1 de juliol i el 30 de setembre, d’un total de 12.978 places disponibles comptabilitzades per aquest ens públic. Durant la segona quinzena d’agost, es registrarà el pic més alt de llits fora de servei, amb 2.362 unitats.

MC demana, una vegada més, a les gerències d’hospital que tinguin la suficient “capacitat de reacció i flexibilitat” per reobrir els llits que siguin necessaris, davant d’un repunt de les intervencions quirúrgiques urgents o d’un augment puntual de la demanda assistencial, sobretot tenint en compte que la xarxa hospitalària d’utilització pública ja ha perdut més de 1.000 llits d’aguts arran de les retallades.


* 1 facultatiu equivalent = 1 facultatiu de 36 hores/setmana durant un mes (Font: CatSalut)