MC rebutja la proposta de carrera professional plantejada per les patronals del SISCAT perquè discrimina el personal facultatiu

Els facultatius i les facultatives continuarien sent l’únic grup professional de la sanitat concertada a qui se’ls exigiria el títol d’especialista per progressar en el Sistema d’Incentivació, Promoció i Desenvolupament Professional (SIPDP), conegut com a carrera professional. Aquesta és una de les propostes que han plantejat aquest dimecres les patronals sanitàries, en la represa de les negociacions per al nou conveni col·lectiu després de l’aturada de l’estiu.

Metges de Catalunya (MC) ha rebutjat el plantejament de la part empresarial, perquè suposaria un “tracte discriminatori” per al col·lectiu facultatiu sense titulació específica, com l’odontòleg, i un “acte irresponsable d’iniquitat” respecte a la resta de grups professionals.

Paral·lelament, i davant el volum significatiu d’empreses que encara no han desenvolupat el mecanisme per accedir al nivell D (màster) de carrera professional, el sindicat ha demanat que el nou conveni reconegui automàticament aquest nivell al personal facultatiu d’aquests centres on no està regulat el seu accés, sempre que compleixi els requisits formals establerts.

L’organització pretén, així, garantir en tot el sistema el dret d’accés al nivell més alt de carrera i superar el bloqueig que estan imposant molts centres des de fa més d’una dècada, per motius estrictament d’estalvi econòmic. “Potser aquesta sigui l’única manera d’aconseguir, d’una vegada per totes, la regulació per accedir al nivell D”, han assenyalat els representants de MC.

Portabilitat
Respecte al reconeixement de la carrera professional dins el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT), les patronals han proposat, amb caràcter general, que el grau de carrera assolit per la persona treballadora en un centre d’un determinat nivell sigui reconegut per tots els centres d’aquell mateix nivell o inferior, però no en el cas d’un equipament de nivell superior, una limitació que per a MC “no té sentit”.

El sindicat ha defensat que la portabilitat de la carrera professional sigui “completa” i no estigui condicionada als “requeriments arbitraris” que imposin les direccions dels centres, atès que les corporacions sanitàries preveuen que, addicionalment, cada gerència pugui establir una taula de portabilitat, de forma que reconegui la carrera assolida a professionals provinents de centres de nivell inferior, si considera que l’exigència per a la seva obtenció la fa tributària de l’equiparació.