MC reclama a Salut que reposi “urgentment” els equips de protecció individual contra el coronavirus

Metges de Catalunya (MC) ha fet una crida aquest dimarts al Departament de Salut perquè solucioni “urgentment” la falta d’equips de protecció individual (EPI) contra el coronavirus que pateixen molts hospitals i, sobretot, nombrosos centres d’atenció primària (CAP), “ja que posa en risc la salut dels professionals i també la de la ciutadania en general”. 

El sindicat ha advertit, a més, que, si els facultatius i la resta de professionals sanitaris no estan correctament protegits, augmentaran més fàcilment els casos de contagi entre el personal i “deixaran més debilitada una plantilla ja de per si molt escassa pels efectes de les retallades”. 

Per a l’organització, la situació comença a ser “crítica”. “Hi ha CAP que no tenen pràcticament material”, ha afirmat el secretari general de MC, Josep Maria Puig, a TVE Catalunya. "El que falta més són mascaretes, però hi ha llocs on falten bates, guants i la solució hidroalcohòlica”, ha afegit.

A més, ha assenyalat que en, alguns casos, s’està allargant la vida útil dels productes de protecció, com les mascaretes, i ha demanat, en declaracions a RAC 1, que es faci el test de detecció del coronavirus a tots els professionals que estan en la primera línia. 

En aquest sentit, ha reiterat, a Catalunya Ràdio, la seva preocupació per la falta de material per poder treballar amb seguretat i perquè, tot i haver estat amb pacients contagiats, als professionals no se’ls fan la prova per saber si s’han infectat o no del coronavirus.

Finalment, Puig ha lloat l’enèsim sobreesforç del col·lectiu mèdic que suporta, des de fa anys, el pes d’un sistema infrafinançat i mancat de recursos humans i materials: “Les plantilles ja estaven calculades perquè treballessin al 100% en una situació normal. És clar, quan es desborda aquesta situació, no hi arribem. Anem estressats , cansats i caiem malalts”, ha dit a Públic.