MC reclama un increment del pressupost per a l’atenció primària juntament amb les societats científiques i l’OMC

Metges de Catalunya (MC), juntament amb les societats científiques, l’Organización Médica Colegial (OMC) i la Comisión Nacional de Medicina Familiar y Comunitaria, ha reclamat un increment del pressupost per a l’atenció primària dins del Sistema Nacional de Salut (SNS), durant una trobada professional organitzada per la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) a Madrid, a la qual han assistit el president del Sector Primària ICS i la secretària adjunta del sindicat, Francisco Ridao i Ana Bellés, respectivament.

La reunió ha donant el tret de sortida a una campanya per exigir a les administracions central i autonòmiques una aposta decidida per l’atenció primària, que resolgui la crisi en què es troba immers aquest àmbit. “Hem de passar de la cultura de la queixa a la cultura de l’acció”, han explicat els representants mèdics, que han qualificat l’encontre d’“històric”.

Els facultatius han subratllat la necessitat de recuperar el lideratge sanitari de l’atenció primària des de la “unitat professional “ i la “proactivitat”. “Hem de definir i defensar els criteris dels professionals, renovar el nostre compromís amb la societat i liderar l’adaptació de la primària a la realitat social, perquè som nosaltres qui atenem els pacients dia a dia”.

Les organitzacions han acusat la sanitat pública de no tenir en compte els “pacients reals” a l’hora d’adjudicar els pressupostos i, en canvi, “destinar diners a la fascinació tecnològica, que ven molt, però que s’allunya cada dia més del factor humà de la medicina”.

“No podem parlar de cap reforma, si no es finança correctament l’atenció primària”, han afegit. “Actualment, el primer nivell assistencial assumeix al voltant del 85% de l’assistència del sistema sanitari públic i, malgrat això, el seu pressupost no supera el 17% en la majoria de comunitats”.

Els professionals sanitaris, que es reuniran de nou el proper 3 de març per consensuar un document de bases, han coincidit en reclamar un 25% dels pressupostos de salut per a la primària, “ja que la falta de recursos està generant una desmotivació important entre els metges”.

La trobada també ha servit per presentar un estudi sobre l’exercici de la medicina d’atenció primària a l’Estat espanyol, del qual n’és coautor el secretari d’Organització i Estratègia de MC, Lluís Bagán.