MC reclama una disculpa pública al Ministeri de Sanitat per la inclusió d’una pregunta "irrespectuosa i cínica" a l’examen MIR 2024

dilluns, 22 gener, 2024
Examen MIR 2023 EFE

L’examen MIR 2024 celebrat aquest dissabte ha inclòs una pregunta que ha sorprès i indignat a parts iguals els prop de 14.000 aspirants que opten a alguna de les 8.772 places de formació mèdica especialitzada que ofereix aquest any el Ministeri de Sanitat. La reacció no s’ha fet esperar i poques hores després de l’examen diferents opositors han mostrat la seva perplexitat per la infame pregunta 84 del qüestionari.

Pregunta 84 examen MIR 2024

 

 


Metges de Catalunya (MC) s’ha sumat a les crítiques i ha reclamat a Sanitat que es disculpi públicament per incloure una pregunta "profundament irrespectuosa i cínica". El sindicat considera que el plantejament d’aquest suposat cas clínic "culpabilitza i i patologitza" els professionals mèdics, fent veure que el seu malestar emocional es deu a un problema personal i no està relacionat amb les "mancances i precarietats del sistema".

En aquest sentit, MC recorda que la síndrome d’esgotament professional o burnout afecta gairebé el 50% del col·lectiu mèdic, especialment a l’àmbit de l’atenció primària. Aquesta elevada incidència es relaciona directament amb el  funcionament i l’organització dels equips i la seva causa principal és la sobrecàrrega assistencial del personal facultatiu.

Les baixes laborals per ansietat i estrès entre els professionals mèdics han crescut exponencialment després de la pandèmia, segons dades d’entitats com la Mutual Mèdica o la Fundació Galatea que ofereixen serveis assistencials i de protecció social als facultatius que experimenten problemes de salut mental.

MC lamenta que la pregunta "frivolitzi" amb una qüestió tan sensible per a la comunitat mèdica i qualifica d'"incomprensible" que la pregunta hagi passat "tots els filtres i revisions prèvies" a l’aprovació del qüestionari. Per aquest motiu, demana una rectificació als responsables ministerials.