MC reconeix l’esforç del Govern per compensar els professionals davant la COVID-19 però reclama revertir les retallades

Metges de Catalunya (MC) aprecia l’esforç que ha fet el Govern per incrementar la partida destinada a compensar econòmicament els professionals sanitaris que han estat a la primera línia de lluita contra la COVID-19 i confia que aquest sigui un “primer senyal” de la voluntat política de l’executiu català per “millorar les pèssimes condicions salarials dels facultatius i revertir les retallades que s’arrosseguen des de 2010”.

L’organització espera que aquesta gratificació econòmica, que no s’ha negociat amb els sindicats, no es quedi en un “fet aïllat” i sigui l’“inici d’un camí que condueixi a la dignificació de les retribucions mèdiques retallades prop d’un 30% en els darrers 10 anys”.

En aquest sentit, veu amb bons ulls l’anunci que han fet aquest dimecres el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, de destinar una partida extraordinària els propers dos anys per compensar el sobreesforç que hauran de continuar fent els professionals de la medicina en la nova etapa de la COVID-19, però adverteix que, “en cap cas, aquests plusos arraconaran la reivindicació de recuperar la retallada salarial que ha patit la professió”.  

D’altra banda, MC recorda al Govern la “necessitat urgent” d’iniciar en paral·lel un procés de reconstrucció del sistema sanitari per adaptar-lo a les noves necessitats, “que tingui en compte el criteri facultatiu i inclogui una major injecció de recursos materials i humans”.

Compensació
Finalment, l’executiu català compensarà amb un total de 140 milions d’euros –la xifra prevista inicialment era de 45 milions– els professionals del sistema públic de salut i de residències que han treballat durant la fase aguda de la pandèmia de la COVID-19.

Així, els facultatius de la sanitat pública i concertada que van treballar durant l’emergència sanitària entre l’1 de març i el 31 de maig passat, tant presencialment com telemàtica, rebran una compensació econòmica en la nòmina d’agost d'entre 1.000 i 1.350 euros, en funció del temps de treball presencial realitzat. Els metges interns residents (MIR) percebrà una sobrepaga d'entre 700 i 1.000 euros. 

A més, el Govern inclourà en els pressupostos de 2021 i 2022 partides d’aproximadament 40 milions d’euros com a reconeixement a l’esforç continuat que els personal sanitari haurà de fer durant els propers mesos per, entre altres coses, recuperar l’activitat que s’ha deixat de fer a causa de la COVID-19.

Segons informa el mateix Departament de Salut, la distribució d’aquests 80 milions d’euros addicionals en total es pactarà amb els sindicats i les organitzacions sanitàries.