Metges de Catalunya (MC) rebutja “íntegrament” la proposta de Conveni col·lectiu de la xarxa hospitalària d’utilització pública (XHUP) presentada aquest dimarts per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de la Salut (ACES).
Per al sindicat, les negociacions, represes després de la suspensió dels contactes el passat mes d’octubre, no deixen “cap marge de negociació” ja que les mesures substancials de la proposta es troben “en mans de la justícia”. MC adverteix que és “inacceptable” que els representants empresarials vulguin consolidar retallades salarials i modificar condicions laborals que la justícia nega, com és el cas del preu hora de les guàrdies de presencia física o la rebaixa salarial del 5%.
Les patronals han convocat la mesa de negociació i han presentat una nova proposta de conveni després que el Servei Català de la Salut (CatSalut) hagi comunicat una reducció del 4,6% en les tarifes de la sanitat concertada i quan s’aproxima la data del 7 de juliol, dia en què finalitza la ultraactivitat dels convenis col·lectius d’acord amb la reforma laboral de 2012.
MC denuncia que amb aquest moviment les empreses pretenen aconseguir un acord per la “via de la por” i avisa que és “molt pitjor” signar un conveni “a la baixa” que la possible suspensió del marc actual de relacions.
La proposta dels representants empresarials consisteix en l’aplicació de mesures de caràcter estructural i temporal. En les primeres es planteja la consolidació definitiva de la rebaixa salarial del 5%, l’establiment d’una jornada anual de 1.688 hores (1.627 per als torns de nit) i la desregulació de la jornada, les guàrdies i els descansos, remetent-los a l’Estatut Marc.
Pel que fa a les mesures de caràcter conjuntural, proposen reduir la retribució anual per un import equivalent a una paga extra, suspendre els complements econòmics de carrera professional i de vinculació, la desaparició del premi de fidelització i la reducció del 50% de la retribució variable (DPO), vinculant la percepció de la part restant a la consecució de l’equilibri pressupostari. A més de fixar el preu del menjador laboral a 6 euros.
Davant la dimensió de les retallades que les patronals pretenen elevar al conveni, el sindicat respon que “cap decret ni cap llei justifica la suspensió d’una paga extra” i que els ajustos de la part variable s’han de negociar “centre a centre” atenent a les seves pròpies particularitats.
El sindicat, a més, remarca que les modificacions de la jornada complementària d’atenció continuada han d’anar “pel camí contrari de la desregularització”, avançant cap una reglamentació satisfactòria per a tots els col·lectius professionals.
Assemblees
La propera reunió de la mesa negociadora tindrà lloc el dimarts 28 de maig. En paral·lel, MC ha convocat assemblees de facultatius el dia 30 de maig, de forma simultània a tots els centres de la XHUP, per valorar la situació i decidir les accions a emprendre col·lectivament davant la “situació límit” que viu la sanitat concertada.