MC reprova el Govern per utilitzar els salaris dels empleats públics com a ‘fons de rescat’ per a la Generalitat

Metges de Catalunya (MC) acusa el Govern d’utilitzar els salaris dels treballadors de la Funció Pública “com a fons de rescat” per a la Generalitat, després d’aprovar aquest dimarts una nova retallada retributiva als empleats públics, inclosos els facultatius de l’Institut Català de la Salut (ICS), equivalent a l’import d’una paga extraordinària.

L’executiu ha confirmat que aquest any descomptarà als funcionaris mitja paga de juny i mitja de Nadal per estalviar-se la meitat dels 740 milions d’euros que persegueix retallar en el capítol de personal, la mateixa quantitat que l’any 2012. La resta de l’estalvi s’aconseguirà, probablement, disminuint els contractes d’interinitat, no cobrint les jubilacions o congelant l’aportació al fons de pensions, entre altres mesures.

El sindicat clama contra l’“obstinació escandalosa” del Govern per reequilibrar els comptes de la Generalitat, a base de “castigar” els treballadors públics i de “deteriorar” els serveis fonamentals de l’estat del benestar com la sanitat.

Així mateix, acusa l’executiu de no voler escoltar els empleats públics –inclosos els metges– ni negociar mesures alternatives per evitar noves retallades salarials i més destrucció d’ocupació a la Funció Pública.

Malgrat tot, MC ofereix de nou mà estesa al Govern per intentar millorar la gestió sanitària i reduir el dèficit que arrossega la sanitat pública, sense que l’executiu hagi de recórrer als facultatius com a font de finançament a través del seu sou.

Tot i així, el sindicat tem que la supressió de la paga extra, que suposa un 7% del sou, no serà l’única retallada salarial que patiran els metges aquest any, ja que l’ICS planeja reduir per segona vegada el complement de productivitat variable (DPO) a la meitat, una decisió que pot representar una pèrdua salarial d’un 9% addicional en alguns casos.

Incapacitat temporal
A més d’aprovar la retallada de la paga extra, el Govern també ha acordat que els treballadors del sector públic tindran dret a percebre el 100% de les retribucions per causa d’incapacitat temporal (IT), quan la situació impliqui una intervenció quirúrgica o una hospitalització, encara que es produeixi un moment posterior a l’inici de la IT.

Igualment, també rebran el 100% del sou en els supòsits d’incapacitat temporal derivats de processos oncològics. Aquestes mesures tindran efectes retroactius a 15 d’octubre de 2012.