MC reprova la cessió de la gestió del CAP de l’Escala a una empresa privada amb ànim de lucre aliena al sector sanitari

Metges de Catalunya (MC) reprova que el Servei Català de la Salut (CatSalut) hagi adjudicat, de forma provisional, la gestió del centre d’atenció primària (CAP) Doctor Moisès Broggi de l’Escala i de set consultoris locals de l’Alt i Baix Empordà a una empresa privada amb ànim de lucre –especialitzada en serveis de neteja, seguretat i, des de fa poc, en assistència sociosanitària– ja que suposa una “alteració històrica” del model sanitari públic català i dóna el “tret de sortida” a un procés de privatització del sistema.

La multinacional Eulen, adjudicatària del concurs, ha desbancat la Fundació Salut Empordà, entitat sense ànim de lucre que ha gestionat durant els darrers 12 anys el CAP de l’Escala i els consultoris de l’Armentera, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Albons i Bellcaire d’Empordà, a més de l’Hospital de Figueres i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la mateixa ciutat.

Per a MC, la nova adjudicació “tira per terra” la integració assistencial entre l’atenció primària, hospitalària i sociosanitària de la demarcació, i trenca el contínuum assistencial dels pacients que postula el Pla de Salut 2011-2015 del Govern.

A més, el sindicat censura la decisió del CatSalut d’adjudicar el control dels centres a una empresa “sense experiència en la gestió sanitària, subjecte a la lògica del capital privat i que té com a objectiu principal el benefici econòmic”.

Igualment, critica que el procés d’adjudicació s’hagi fet en ple període electoral i amb el Govern en funcions, “una maniobra que pot aixecar sospites”. 

Mesa de contractació
Segons ha transcendit, el CatSalut ha triat el grup Eulen perquè la seva proposta tècnica i econòmica era més adequada. Diverses informacions periodístiques apunten que la diferència econòmica entre l’oferta d’Eulen i la de la Fundació Salut Empordà era de menys de 10.000 euros, sobre un total de 2,4 milions d’euros anuals. 

En canvi, des del punt de vista tècnic, el sindicat se sorprèn que la valoració de la fundació sigui inferior, tenint en compte els indicadors positius que li atorga el darrer informe de la Central de Resultats del Departament de Salut i els reconeixements que rep per la seva gestió hospitalària, com el guardó Hospitals TOP 20 d’aquest any, que contrasten amb l’escassa experiència de la multinacional Eulen en l’àmbit sanitari.

Ara les dues entitats disposen de 10 dies per presentar la documentació i les al·legacions que considerin oportunes, abans que s’adjudiqui definitivament la gestió dels centres per un període de 10 anys.