MC respon a Pané: "És temerari dir que no falten metges si Salut ni tan sols sap quants en té ni on treballen"

Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya

Metges de Catalunya (MC) ha respost les afirmacions que ha fet aquest dimecres la consellera de Salut, Olga Pané, durant una conferència del Fórum Europa Tribuna Catalunya en què ha assegurat que al sistema sanitari català no falten facultatius, sinó que estan “mal repartits”, i que la fugida de professionals "és un mite". Així mateix, ha dit que les retribucions del col·lectiu mèdic “no són baixes” i se situen al mateix nivell d’altres països europeus, a excepció d’Alemanya.

En una entrevista al programa ‘Aquí Catalunya’ de la Cadena SER, el secretari general de MC, Xavier Lleonart, ha respost els tres punts plantejats per la consellera sobre la situació de la professió mèdica a Catalunya.  

Fuga de metges
Lleonart ha explicat que, tot i que no hi ha una xifra significativa de baixes col·legials per exercir a l’estranger, la “gran transferència” de professionals es dona cap a la sanitat privada, que ofereix millors condicions que el sistema públic. “Fa 20 o 30 anys, la majoria de metges tenien com a prioritat la sanitat pública i potser ho complementaven amb activitat privada. Ara, cada vegada més facultatius escullen exercir només a la privada”, ha afegit.

En aquest sentit, ha destacat que les empreses sanitàries privades es troben en expansió, captant professionals i obrint nous centres hospitalaris, com el que s’ha inaugurat aquest mateix mes de juny a Tarragona o el gran hospital que l’any 2027 s’obrirà al districte 22@ de Barcelona, que disposarà de 120 llits i 8 quiròfans.

Lleonat ha assegurat que el sistema públic té un problema de captació i retenció del talent mèdic i que, per poder donar cobertura sanitària a la població, cada cop s’estan contractant més metges forans, sovint sense el títol d’especialista homologat, com demostra el fet que el 56% del nous col·legiats del COMB l’any 2024 siguin extracomunitaris.

Falta de facultatius
“Ens sorprèn i trobem temerari que la consellera afirmi que no falten metges”, ha replicat Lleonart. El responsable sindical ha recordat que el Departament de Salut encara no disposa del registre de professionals sanitaris, ja que li falten moltes dades, especialment de l’àmbit concertat.

“No saben quants metges treballen actualment al sistema, de quines especialitats són ni a quins centres o territoris es troben”, ha assenyalat. Per aquest motiu, la rotunditat de la consellera asseverant que no hi ha dèficit de facultatius és inconsistent perquè “sense aquesta informació, qualsevol intent de planificació és impossible”.

Retribucions mèdiques
Pel que fa a les retribucions del personal facultatiu, Lleonart ha retret a Pané que faci “trampes al solitari” comptant les guàrdies de 24 hores com a part del sou base. Segons les dades del sindicat, Catalunya es troba en un tercer esglaó retributiu a nivell europeu. “Alemanya, Bèlgica i els països nòrdics es troben al cim salarial, després venen França i Regne Unit. Itàlia i Espanya se situen al tercer nivell, i Grècia, Polònia i Portugal a la cua”, ha detallat.

Per al secretari general de MC, afirmar que el sou dels metges catalans és equiparable al dels professionals mèdics dels principals països d’Europa és una “fal·làcia” similar a la que va dir la ministra de Sanitat, Mónica García, comparant el sou d’un metge amb el d’un ministre, sobre la qual es va haver de retractar.

Les baixes retribucions també afecten els MIR de l’Estat, tal com ha reflectit el llibre blanc ‘European Doctors Working Conditions’, elaborat per la Federació Europea de Metges Assalariats (FEMS). “El salari MIR espanyol és hores d’ara el més baix d’Europa, només per darrera d’Eslovènia”, ha remarcat Lleonart.