
Davant alguns dubtes i inquietuds que Metges de Catalunya (MC) ha rebut respecte el règim d’incompatibilitats del personal facultatiu, el sindicat aclareix la normativa aplicable i tot el que s’ha de tenir en compte a l’hora de dur a terme una segona activitat laboral, ja sigui pública o privada, a l’àmbit sanitari català.
La incompatibilitat es regula per mitjà d’un reguitzell de lleis, reials decrets, acords de Govern i criteris tècnics establerts entre els anys 1985 i 2015. La normativa afecta tot el personal del sector sanitari públic que vulgui fer una segona activitat remunerada, excepte els professionals que presten serveis a centres de titularitat privada adscrit al SISCAT, mentre no desenvolupin cap altra activitat al sector públic.
En termes generals, es permet la realització d’activitats paral·leles no remunerades, com l’assistència a seminaris o cursos de formació, o la participació en publicacions o projectes científics si no hi ha relació laboral entre les parts.
Compatibilitat amb activitat pública
Pel que fa a la compatibilitat amb segones activitats remunerades, si es tracta d’una dedicació dins de l’àmbit públic aquesta ha de ser a temps parcial i amb una jornada màxima de 30 hores setmanals, de manera que entre les dues feines no se superin les 67,5 hores setmanals. En aquest cas, cal que el professional en qüestió renunciï al complement de dedicació exclusiva.
Per als treballadors de l’ICS, la relació estatutària serà considerada sempre com a activitat principal, sigui quina sigui la durada de la seva jornada, perquè la segona activitat s’ha de prestar en règim laboral. A més, a l’àmbit d’atenció primària es limita la dedicació màxima a 60 hores setmanals sumant ambdues activitats.
Compatibilitat amb activitat privada
Si la segona activitat és de caràcter privat, també s’ha de realitzar a temps parcial, fora de l’horari de treball principal (públic) i sense utilitzar mitjans, instal·lacions o recursos propis de l’administració. L’activitat privada no pot superar la jornada ordinària pública incrementada com a màxim en un 50%. L’exercici privat es pot combinar amb dues activitats públiques si la suma de totes dues no supera les 40 hores setmanals. Els professionals que també treballin al sector privat hauran de renunciar al complement de dedicació exclusiva.
En alguns casos determinats, els convenis col·lectius propis o pactes d’empresa poden establir que la percepció del complement és compatible amb una segona activitat pública o privada, per compte propi o aliè, si és de tipus docent. Aquest és el cas, per exemple, del conveni del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona.
Pel que fa al personal facultatiu de l’ICS, en virtut del III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat, es possibilita la realització d’activitat remunerada per compte propi o aliè sense renunciar a la dedicació exclusiva, sempre i quan els ingressos derivats d’aquesta segona activitat no superin els 12.500 euros anuals.
Procediment de sol·licitud i sancions
La compatibilitat d’activitats s’ha de sol·licitar a través d’un formulari normalitzat amb un certificat de l’empresa que contracta la segona activitat i/o la declaració jurada del sol·licitant, si és per compte propi. L’administració emetrà una resolució favorable o denegatòria que serà comunicada al sol·licitant. Exercir una segona activitat sense autorització és considera una falta greu o molt greu, amb possibles sancions disciplinàries.
MC recomana als seus afiliats que, davant de qualsevol dubte referit a la compatibilitat d’activitats laborals, es posin en contacte amb l’assessoria jurídica del sindicat a través del correu lex@metgesdecatalunya.cat.