Metges de Catalunya (MC) retreu al Ministeri de Sanitat que mantingui el sistema d’elecció de places de formació sanitària especialitzada (FSE) de forma telemàtica en comptes de recuperar la sol·licitud presencial i en temps real. Segons consta al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’aquest divendres, la convocatòria d’enguany tornarà a realitzar-se en torns de 400 persones per segon any consecutiu, tot i les protestes que el passat 23 de març van expressar prop de 3.000 futurs metges en una manifestació davant del Ministeri, als quals el sindicat va expressar el seu suport.
El termini s’obrirà el proper 18 d’abril, encara que en el cas dels MIR s’iniciarà el dia 21 del mateix mes a les 9.30 hores per als 9.932 aspirants alhora i es tancarà entre el 29 d’abril i el 20 de maig, en funció del número d’ordre obtingut a l’examen. El procés, que no complirà amb les exigències dels opositors, es durà a terme “en base a l’ordre de preferència d’elecció de plaça de formació manifestat per l’aspirant en la darrera sol·licitud tramitada electrònicament”, sosté el BOE. Les persones a les que s’adjudiqui plaça, en prendran possessió al centre corresponent entre el 30 i 31 de maig per iniciar el seu període formatiu.
Fins l’any 2020 el sistema d’adjudicació es feia presencialment i en directe, de manera que cadascú podia modificar la seva tria conforme s’anaven ocupant les places. En canvi, amb el mètode telemàtic “es limita la llibertat” dels candidats, ja que estaran obligats a escollir amb antelació totes les seves preferències entre les places que quedin disponibles, arriscant-se a quedar-se sense cap d’elles si han sigut triades per aspirants del seu mateix torn que tinguin un número anterior al seu.
El secretari de residents i joves facultatius de MC, Àlex Mayer, adverteix que aquest sistema d’elecció probablement desencadenarà en un major nombre de renúncies a l’hora de prendre possessió de la plaça. Això, sumat al risc de que centenars de llocs quedin sense cobrir, agreujaria la situació del sistema sanitari, que ja es troba en un context de manca de personal mèdic des de fa més d’una dècada.
En aquest sentit, el sindicat comparteix el rebuig majoritari que aquest nou sistema ha generat des de la seva implementació i reclama la seva rectificació per tal de que els futurs metges puguin escollir amb plena llibertat on formar-se.