Metges de Catalunya amb els MIR per l’elecció de places a temps real

Protesta  MIR 2021 (Bruno Thevenin)

Metges de Catalunya (MC) dona suport als MIR que aquest dimecres, convocats per la plataforma FSEUnida, es manifestaran davant el Ministeri de Sanitat per reclamar que el sistema d’elecció de places de formació sanitària especialitzada es realitzi a temps real i no per torns de 400 persones. Es tracta de la mateixa protesta que l’any passat va mobilitzar milers de futurs residents contra el model d’assignació automàtica de places que va imposar el Ministeri de Sanitat amb el pretext de la pandèmia i la necessitat d’evitar la presencialitat dels candidats.

Com explica el secretari de residents i joves facultatius de MC, Àlex Mayer, la Direcció General d'Ordenació Professional ha incomplert el seu compromís d’establir un procés d’elecció “el més semblant possible a una elecció en temps real” i torna a implantar un sistema que obliga cada aspirant a escollir amb antelació totes les places del seu torn.

Per a Mayer es tracta d’un procediment “poc transparent” que resta llibertat als MIR per triar la seva especialitat i destinació. A més, provocarà que les renúncies a places afegides pel opositors com a alternatives segueixin augmentant, amb el risc de deixar centenars de llocs vacants en un context generalitzat de falta de personal mèdic. 

Amb el mètode d’assignació telemàtica, els candidats han de registrar prèviament les seves preferències en funció del nombre de places disponibles i l’ordre de posició determinat per la nota obtinguda a les oposicions. Per contra, amb el sistema d’adjudicació en directe o temps real, els aspirants poden modificar la seva tria conforme es van ocupant les places. “És un procés molt més obert que deixa en mans dels mateixos interessats la tria de places. Permet que cadascú pugui tria el seu futur professional”, assevera Mayer. 

D’altra banda, els futurs especialistes també protesten per la imprevisió de Sanitat que encara no ha publicat la resolució que estableix les dates d'elecció de places i d'incorporació als centres sanitaris dels nous residents. Segons va traslladar el setembre passat al Fòrum de les Professions Sanitàries, l'adjudicació de places s’havia de produir al març i la incorporació al maig, però hores d’ara es desconeix el calendari definitiu.

Catalunya a la cua
En una entrevista amb el diari digital ConSalud, Àlex Mayer ha criticat les condicions laborals i retributives dels MIR catalans, que treballen més hores diàries que els residents d’altres territoris i amb un dels pitjors sous de l’Estat. Aquesta realitat està fent que els centres de salut de Catalunya perdin interès entre els futurs residents. “Per molt hospital de renom que hi hagi, si les condicions laborals són pitjors, és clar que molts metges s'ho pensen abans de venir”, afirma.

Així mateix, retreu al Departament de Salut que “exploti” els residents per sostenir el sistema sanitari. “Per això no atraiem el talent i el que tenim se'n va", rebla Mayer.