MC s’adhereix a la campanya “El nostre planeta, la nostra salut” de l’OMS amb motiu del Dia Mundial de la Salut

Dia Mundial de la Salut

Cada 7 d’abril des del 1950 se celebra el Dia Mundial de la Salut per commemorar la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i Metges de Catalunya (MC) comparteix la rellevància del missatge transmès a la campanya d’aquest any, que porta el lema “El nostre planeta, la nostra salut”. S’estima que més de 13 milions de persones moren anualment per causes mediambientals evitables, per la qual cosa l’entitat alerta que la crisi climàtica esdevé també en una de sanitària.

L’OMS assenyala que més del 90% de la població mundial respira un aire insalubre a conseqüència de la crema de combustibles fòssils, de manera que cada cop hi ha més gent que pateix patologies cardiorespiratòries. Així mateix, la contaminació, l’escalfament global i la sequera estan disparant les al·lèrgies respiratòries atès que allarguen i intensifiquen les èpoques de pol·linització, fent que apareguin en nens cada cop més petits.

La nostra alimentació també es troba amenaçada per la presència de microplàstics als peixos i mariscos que mengem, així com per la sequera i les altes temperatures dels darrers temps, que afecten a les collites i transformen el sistema alimentari. D’altra banda, l’escalfament global fa que els mosquits propaguin les malalties més lluny i més ràpid que abans, per la qual cosa l’OMS alerta de l’existència d’arbovirus emergents amb un alt potencial epidèmic que podrien provocar noves pandèmies.

Per tot això, la campanya d’aquest 2022 pretén conscienciar sobre la necessitat d’implementar “mesures urgents” per poder aturar la crisi climàtica i els seus efectes negatius en la salut.

En aquest sentit, MC urgeix a “reforçar i enfortir” el sistema sanitari públic català, que es troba desbordat des de fa més d’una dècada per les retallades i, en els dos últims anys, per l’impacte de la COVID-19. El sindicat adverteix que només així es podrà donar resposta a les noves pandèmies biològiques i l’augment de la prevalença de malalties cardiorespiratòries i en salut mental que haurem d’afrontar en els propers anys i, per tant, evitar la desatenció de la població associada a nous col·lapses sanitaris.