MC s'adhereix a la declaració de l'OMS que reclama l'equitat vacunal

Declaració OMS COVAX

Metges de Catalunya (MC) ha signat la declaració de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que demana a tots els governs del món que col·laborin activament en la distribució equitativa de les vacunes contra la COVID-19 perquè també arribin als països amb rendes mitjanes i baixes. La vacunació ràpida i massiva és la millor estratègia per acabar amb la pandèmia del coronavirus, reactivar l’economia, recuperar les relacions socials i tornar a prestar atenció a altres problemes greus per al futur de la humanitat, com són la desigualtat o la crisi climàtica. Pel contrari, si no s’actua seguint els principis de solidaritat i bé comú, s’estimularà l’aparició de noves variants del virus, més resistents i transmissibles, que afegiran complicacions a l’actual emergència sanitària i endarreriran l’anhelat final de la pandèmia.

El sindicat mèdic subscriu la petició de l’OMS que, a més de reclamar que la campanya de vacunació arribi arreu del món a través del Fons d'Accés Global per a Vacunes COVID-19 (COVAX), fa una crida als ministeris de salut perquè incrementin els recursos destinats als seus sistemes d’atenció primària, mesura clau per al control de l’actual pandèmia i de les que puguin arribar en el futur.

"El món està a la vora d'un fracàs moral catastròfic, el preu es pagarà amb vides i mitjans de subsistència en els països més pobres del món". Amb aquesta clara advertència, el director general de l’OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, commina els líders mundials, les companyies farmacèutiques, els organismes reguladors i els governs a contribuir a l’extensió de la vacunació, més allà de les pròpies fronteres, facilitant recursos, coneixements i mecanismes de distribució.