MC s’adhereix a la 'Declaració de Mallorca' contra l'empitjorament de les condicions de treball i la pèrdua de drets dels facultatius

Jornades CESM a Mallorca

Metges de Catalunya (MC) s’ha adherit a la 'Declaració de Mallorca' que han signat els sindicats mèdic de l’Estat espanyol, reunits a la capital balear entre els dies 4 i 6 de maig amb motiu de les jornades de debat organitzades per la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM). MC, com a organització independent representada pel seu secretari general, Xavier Lleonart, ha assistit a la trobada per visibilitzar la unió del col·lectiu mèdic davant la "decadència de l’exercici professional de la medicina a la sanitat pública", que es veu agreujada per "noves agressions" plantejades a la negociació del nou Estatut Marc, com la possibilitat que les guàrdies del personal facultatiu siguin obligatòries fins als 60 anys o l’extensió del MIR fins als vuit anys de durada per retenir els residents als centres formatius.

La declaració conjunta dels representants de la CESM, el Sindicato Médico Andaluz (SMA), Sindicato Médico de Euskadi (SME) i MC adverteix que aquestes mesures són "línies vermelles infranquejables" que no permetran que es duguin a terme. A més, acusen l’Administració de "condemnar el metge a l’esclavisme" per pal·liar la seva gestió incompetent davant la manca de professionals mèdics, causada per una “mala planificació” i per les "pèssimes condicions" que s’ofereixen als galens.

Les solucions, asseguren, no es poden basar en el trasllat de competències a altres categories ni en l’explotació "fins a l’extrem" dels facultatius. Tampoc és acceptable que el sistema MIR es converteixi en una “fàbrica de professionals precaris” que s’utilitzen com a plantilla estructural per cobrir els dèficits de personal.

Per captar i retenir els professionals mèdics, l'"únic recurs disponible és la millora de les condicions laborals". En aquest sentit, les organitzacions reclamen la creació d’un Estatut mèdic en què es puguin negociar de manera específica les condicions diferencials del col·lectiu, com són les guàrdies, la jornada laboral, el temps de formació, recerca i docència, o la implementació de la categoria professional A1+, entre altres.

El document consensuat finalitza amb una clara advertència a l’Administració: si es manté el maltractament, l’empitjorament de condicions i la pèrdua de drets dels metges, "es prendran mesures contundents que portaran a un conflicte nacional en els propers mesos".