MC se suma a la celebració del Dia Internacional de Conscienciació sobre el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal

Mujer embarazada rechaza una copa de vino

Aquest dilluns, com cada 9 de setembre des de l’any 1999, se celebra el Dia Internacional de Conscienciació sobre els Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF), unes afeccions físiques, mentals, cognitives i conductuals que es deriven de l’exposició a l’alcohol durant l’embaràs. Metges de Catalunya (MC) se suma a la commemoració d’aquest dia, que té per objectiu visibilitzar les greus repercussions que té per al nadó el consum d’alcohol durant la seva gestació i/o lactància, unes conseqüències que poden presentar-se de formes molt diverses pel que fa a gravetat.

El sindicat mèdic recorda que no hi ha cap beguda alcohòlica ni quantitat d’aquesta que sigui segura durant l’embaràs, motiu pel qual es desaconsella al complet el seu consum. En aquest sentit, és molt important que els facultatius i facultatives preguntin pel consum d’alcohol en les visites obstètriques per tal de poder valorar, així, el risc de la gestació i assessorar a les futures mares per prevenir unes repercussions sobre la salut dels infants que són de per vida, però totalment evitables.

I és que, encara que moltes dones redueixen o suprimeixen el consum d’alcohol durant l’embaràs, s’estima que entre un 25% i un 50% de les embarassades de la Unió Europea en continuen bevent. En el cas d’Espanya, un estudi de l’any 2015 indica que el 40,7% pren alcohol durant el primer mes de gestació, i que el 17,1% en continua consumint durant els últims tres mesos d’embaràs.

El TEAF pot fer que un nen o nena tingui problemes físics o mentals que perduren, els quals inclouen problemes de desenvolupament, emocionals, de conducta, d’aprenentatge, anomalies congènites i uns trets facials determinats, entre altres. Entre el 2% i el 5% dels menors escolaritzats a països desenvolupats pateix aquests trastorns, que equival a almenys un menor en cada aula. A Espanya, un nombre significatiu d’aquests afectats són infants adoptats, procedents d’adopció nacional o internacional, especialment de països de l’Est.

Tenint en compte que no existeix cap tractament específic pel TEAF, és molt important detectar-lo i diagnosticar-lo precoçment per tal d’ajudar aquests nens i nenes en el seu aprenentatge escolar i entorn social des de ben petits. Així, MC incideix en la importància d’atendre les necessitats d’aquest col·lectiu tan aviat com sigui possible per poder millorar la seva qualitat de vida i la dels seus familiars.