MC sol·licita al Síndic de Greuges que insti Salut a aturar el desplegament del nou model de transport sanitari urgent al Baix Empordà

Metges de Catalunya (MC) ha demanat al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que reclami al Departament de Salut la paralització del desplegament del nou Model Millorat del Transport Sanitari Urgent de Catalunya a l’àrea del Baix Empordà. En nom del sindicat, el delegat del comitè d’empresa i metge del servei d’urgències de l’Hospital de Palamós, David Gràcia, ha presentat l’escrit de queixa al Síndic amb els arguments que fonamenten la petició.

Segons l’organització, la divisió a partir del dia 2 de desembre de l’equip assistencial de l’única unitat de Suport Vital Avançat (SVA) que opera al Baix Empordà, afegida a la disminució d’ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB) a la comarca, tindrà "greus conseqüències" en l’atenció de l’emergència extrahospitalària des de la base del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de l’Hospital de Palamós.

Així, en el nou equip assistencial de la unitat SVA (equiparable a una UCI mòbil), fins ara format per un metge, un professional d’infermeria i un tècnic de transport sanitari, es prescindirà del facultatiu, de manera que l’atenció es dirigirà des del centre de coordinació del SEM i les competències mèdiques (diagnòstic, prescripció i tractament farmacològic) seran assumides pels infermers per mitjà dels protocols fixats a la 'Guia d’actuació infermera d’urgències i emergències prehospitalàries' i d'instruccions telefòniques dels facultatius. Per la seva part, el metge, juntament amb un tècnic de transport, s’integrarà en un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) que haurà d’abastar un àmbit territorial d’actuació superior al que fins ara abastava la UCI mòbil.

Per a MC, la divisió de l’equip de la unitat SVA no pot garantir una assistència de qualitat, ja que es requereix un equip mínim format per metge, infermer i tècnic de transport, principalment en l’àmbit extrahospitalari on les condicions de la prestació sanitària són més complexes. A més, considera que la guia d’actuació d’infermeria vulnera la llei -el reial decret de prescripció infermera deixa al col·lectiu sense cobertura legal- i "atempta contra els drets del personal sanitari del SEM". 

D’altra banda, el sindicat avisa que la nova unitat VIR, ubicada a La Bisbal de l’Empordà i que no està capacitada per al transport de pacients, allunya l’atenció mèdica urgent de moltes poblacions, especialment de la Costa Brava (Palamós, Calonge, Platja D'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina D'Aro...), per les dificultats d’accés, la dispersió geogràfica i les condicions de l’actual xarxa de comunicacions de la zona. Aquest fet, a parer de l’organització, és especialment preocupant, sobretot en els períodes estacionals de major afluència turística, perquè moltes emergències són "temps dependents" i amb el nou model organitzatiu l’arribada del recurs mèdic pot demorar-se més de 20 minuts.

Per últim, MC denuncia que l’empresa adjudicatària del transport sanitari urgent al Baix Empordà que ha d’implementar el nou model organització a partir del dia 2 desembre, encara no ha format al personal de les noves unitats assistencials. "Els metges i infermers que a partir d’ara hauran de treballar en aquestes noves unitats no coneixen els tècnics amb els que formaran els equips. No s’ha fet cap pràctica conjunta per entrenar les habilitats, no s’ha fet cap simulacre per millorar la formació i no es coneixen els nous vehicles ni l’aparellatge de què disposen".