MC, sorprès per la reacció d’una part del col·lectiu d’infermeria que amenaça amb deixar de fer <<funcions mèdiques>>

Infermera fent un control de glicèmia. Foto: Ariadna Creus i Àngel García (Banc d’Imatges Infermeres)

Les reaccions i comentaris dels diferents actors sanitaris arran de la signatura del III Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (ICS) no s’ha fet esperar. Més enllà del dret a l’enuig i a la legítima protesta de cada col·lectiu, Metges de Catalunya (MC) no pot deixar de manifestar la seva sorpresa davant la resposta "airada" d’alguns professionals del col·lectiu d’infermeria que han amenaçat amb deixar de fer funcions que no siguin de la seva categoria i d’assumir noves competències de la coneguda com a Gestió Infermera de la Demanda Aguda, com a mostra de repulsa per la discriminació que afirmen que estableix per al seu grup professional el nou conveni de l’ICS.

Per al sindicat, és significatiu que l’instrument de pressió amb què s’amenaça l’Administració "comporti un reconeixement explícit de l’intrusisme professional i la usurpació de competències mèdiques per part del personal d’infermeria", tal com fa anys que denúncia MC. En aquest sentit, recorda que es tracta d’una pràctica "promoguda i encoratjada" per la pròpia administració sanitària que ara se li podria girar en contra perquè, com reconeixen les mateixes infermeres, no disposen de la formació específica ni de l’aval normatiu necessari per dur a terme aquestes funcions.

Així les coses, l’organització assegura que seguirà amb atenció aquesta possible campanya de protestes, mentre es mantindrà "ferm" en la defensa i protecció dels rols competencials que fixa la llei per a cada professió sanitària.