Catalunya és la comunitat autònoma que, percentualment, dedica menys despesa sanitària pública consolidada a la remuneració del personal. L’any de l'esclat de la COVID-19, el Govern va destinar-hi un 35,4%, una dada que es troba lluny de la mitjana estatal del 44,9% i molt per sota del 53,2% d’Aragó, que lidera el rànquing. Així ho indica l’últim informe Estadística de la Despesa Sanitària Pública (EGSP) que elabora el Ministeri de Sanitat anualment i que Metges de Catalunya (MC) considera que demostra les “insuficients” compensacions i dotació que rep el personal facultatiu.
Proporcionalment, Catalunya porta més d’una dècada quedant-se a la cua i ocupant la darrera posició de la llista de la inversió en personal sanitari. En canvi, l’any 2020, Aragó, el País Basc, Navarra, Castella i Lleó, i les Canàries van dedicar més de la meitat de la seva despesa sanitària pública a aquesta qüestió, apostant de forma clara pels seus treballadors dins els seus pressupostos de Salut.
La despesa en remuneracions dels professionals sanitaris es va igualar l’any 2017 amb la del 2011 després de cinc anys de retallades, incrementant també els dos anys següents. El 2020, a conseqüència dels reforços necessaris arrel de la COVID-19, es va registrar l’increment més gran fins ara, doncs el Govern va dedicar-ne 4.775 milions d’euros, un 12,99% més. No obstant, MC ho considera “escàs”, ja que aquest augment va anar destinat a apaivagar les necessitats pròpies de la pandèmia, deixant sense atenció la resta de qüestions de salut de la població.
Aquestes xifres mostren que ni tan sols quan s’ha viscut una pandèmia durant la qual el paper dels sanitaris ha sigut crucial s’ha reconegut i recompensat “com cal” la feina dels professionals. L’organització sindical entén que una part de la despesa sanitària pública es destini a instal·lar tecnologies emergents que possibilitin nous tractaments i millorar infraestructures, entre d’altres mesures. Tot i això, alhora lamenta que els sanitaris no siguin la “prioritat” del Departament de Salut per tal de retenir talent i, en canvi, aposti per la infradotació a l’hora de repartir els diners dels pressupostos de la Generalitat.
Així doncs, MC reclama al Govern que ajusti la despesa en facultatius a les seves competències i responsabilitats, així com al sobreesforç que han de fer a diari per fer front al dèficit de personal que viuen des de l’inici de les retallades en la sanitat catalana, una situació que actualment es troba encara més agreujada pels efectes de la pandèmia.