MC s’uneix a la manifestació contra les retallades convocada per la CESM el 21O davant el Ministeri de Sanitat

Metges de Catalunya (MC) participarà el pròxim 21 d’octubre a la manifestació que ha convocat la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) davant el Ministeri de Sanitat, a Madrid, per protestar contra la perpetuació de les retallades sanitàries i contra l’incompliment “reiterat” de l’acord professional subscrit l’any 2013 amb el govern espanyol, segons el qual l’executiu es comprometia, entre altres punts, a impulsar un Pacte d’Estat per la Sanitat, definir un nou model de finançament sanitari estable i suficient, recuperar les pèrdues salarials del metge provocades per la crisi i fomentar la participació mèdica en la gestió clínica. 

Delegats del sindicat es desplaçaran a la capital espanyola per sumar-se a la protesta que començarà a les 13.00 hores a la plaça de la Cibeles i recorrerà el Paseo del Prado fins arribar a la seu del ministeri, on una representació mèdica lliurarà a Sanitat un document reivindicatiu centrat en tres punts: la recuperació de les retribucions bàsiques prèvies a l’inici de les retallades, la lluita contra la precarietat laboral (supressió dels contractes a temps parcial, convocatòria d’ofertes d’ocupació pública almenys cada dos anys i cobertura total de les places vacants) i la retirada de l’actual esborrany de Reial decret sobre Unitats de Gestió Clínica, ja que no recull el lideratge dels professionals mèdics, ni preveu que les seves direccions siguin elegides per concurs públic, en funció dels mèrits i les capacitats dels candidats. 

El president de la CESM, Albert Tomàs, que també ocupa la Presidència de MC, ha manifestat aquest dimecres en roda de premsa que, si Sanitat no respon a les demandes dels metges, l’organització confederal no descarta endegar noves accions de protesta inclosa la vaga, tot i que ha matisat que als facultatius no els agrada aquest tipus de mesura “perquè no són conflictius”. Amb tot, ha assegurat que la professió “lluitarà” amb totes les eines que té al seu abast per restituir els drets salarials i professionals que ha perdut en els darrers anys.

Tomàs ha explicat que el Sistema Nacional de Salut (SNS) sempre ha estat infrafinançat, “però les partides sanitàries sempre anaven creixent”. De fet, entre els anys 2007 i 2010, el pressupost total de les comunitats autònomes en salut va augmentar un 14%, passant dels 52.300 milions d’euros a 59.700 milions. No obstant això, ha lamentat que la situació s’hagi capgirat en els darrers cinc anys, en què la sanitat pública ha perdut un 10% del pressupost i s’ha situat per sota dels nivells de 2008, amb poc més de 54.000 milions d’euros.

“Amb l’arribada de la crisi, [els polítics] han comès un error en retallar on no havien d’haver retallat, la sanitat”, ha etzibat Tomàs, que s’ha mostrat molt crític amb la classe dirigent: “Tot això passa perquè estem gestionats per persones que no són metges. Si els polítics gestors no són capaços, que deixin als metges gestionar, perquè segur que ho fem millor”.

Suports
A més de MC i de la resta de sindicats mèdics de l’Estat, la CESM també ha rebut el suport de la resta d’organitzacions que integren el Foro de la Profesión Médica (Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos, Federación de Asociaciones Científico Médicas, Conferencia Nacional de Decanos de Facultades de Medicina i Consejo Estatal de Estudiantes de Medicina), que s’han sumat a la manifestació per fer visible el seu malestar amb Sanitat davant l’incompliment del pacte de 2013.