MC urgeix l'Administració estatal i autonòmica a planificar el relleu generacional del col·lectiu mèdic

Facultat de Medicina UB

Metges de Catalunya (MC) llança un crit d’alerta als governs estatal i autonòmic perquè atorguin "caràcter de crisi" a la planificació del relleu generacional dels facultatius que actualment treballen en el sistema públic de salut, ja sigui en centres assistencials o com a docents universitaris. El sindicat avisa que no s’estan valorant ni donant importància als indicadors de demografia mèdica que anuncien la jubilació de més del 40% de professionals en actiu en els propers 15 anys. Una situació que afecta les plantilles dels hospitals i centres d’atenció primària, però també les facultats de Medicina, els degans de les quals han avisat que no troben suficients facultatius acreditats com a professors titulars que puguin garantir el relleu dels docents actuals. I és que, segons dades del Ministeri d’Universitats, el 53,5% del professorat mèdic es podrà jubilar en els propers 10 anys.

"La situació és reconduïble, sempre i quan totes les administracions responsables prenguin consciència i treballin conjuntament perquè l’exercici professional, en qualsevol de les seves vessants, sigui atractiu, motivador i compensador de l’enorme esforç i sacrifici que suposa la carrera mèdica", assegura el secretari general de MC, Xavier Lleonart.

En aquest sentit, el responsable sindical recorda que les 43 facultats de Medicina de l’Estat formen cada any centenars de nous graduats que, després del període de formació sanitària especialitzada, "han de trobar oportunitats per incorporar-se al sistema amb condicions laborals i retributives òptimes".

Pel que fa a l’accés a la docència, Lleonart advoca per millorar les condicions dels docents, perquè puguin compaginar l’activitat acadèmica amb l’atenció als pacients, i per revisar el sistema d’acreditació, de manera que es tinguin més en compte els mèrits assistencials i l’experiència clínica per accedir a les places de professors titulars.

"La conclusió sempre és la mateixa: cal oferir incentius i condicions que facilitin el desenvolupament professional i la qualitat de vida dels facultatius. Pel contrari, el forat s’anirà fent cada vegada més gran i acabarà repercutint en el servei públic de salut", assevera Lleonart.