Més de 10.000 facultatius es manifesten a Barcelona per exigir millores de les seves condicions assistencials, laborals i retributives

Manifestació de MC a l'Estació de Sants

La vaga de personal facultatiu, convocada aquest dimecres per Metges de Catalunya (MC) als centres d’atenció primària (CAP) i hospitals de  l’Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), ha tingut un seguiment del 75%, segons les dades recollides pel sindicat amb més de 60 comitès vaga repartits pel territori.

La manifestació, organitzada pel sindicat a Barcelona amb el lema “Ho has donat tot, no has rebut res”, ha aplegat més de 10.000 facultatius que han sortit del Departament de Salut i han arribat fins a l’Estació de Sants. Els manifestants han cridat consignes com “Balcells, mou fitxa, al metge no se’l trepitja”, “Més bates i menys corbates” o “A tu també t’afecta”. 

El secretari general de MC, Xavier Lleonart, ha valorat la protesta com un “èxit absolut i rotund” i ha afirmat que la gran mobilització és el reflex que el col·lectiu mèdic està “fart i cansat". El responsable sindical ha reclamat al Departament de Salut que escolti el missatge que han traslladat els professionals mèdics en vaga i ofereixi solucions a la sobrecàrrega assistencial i a la crisi de facultatius que pateix el sistema. Pel contrari, ha remarcat, “la sanitat pública se’n va en orris”.

L’acte ha conclòs amb la lectura d’un manifest que ha carregat contra els “criteris economicistes” que impregnen les polítiques sanitàries i que converteixen el sistema en una “fàbrica”, en la qual la qualitat de l'assistència “ocupa un lloc secundari”. Finalment, els manifestants han fet cua per recollir ofertes de treball d’altres països i han accedit a l’estació  per visibilitzar la fugida de metges de la sanitat pública.